Postoji pjesma o neobranoj maslini, a jednu bi takvu mogla dobiti i nešpula, lijepa voćka narančastih, okruglastih plodova i ugodnog okusa koja raste po dalmatinskim okućnicama i parkovima. Bere li uopće itko nešpule, osim onako sporadično, samo za gricnuti koju usput? Raste li vam nešpula nadohvat ruke, možda ćete ju, kad pročitate kako se od nje radi marmelada, poželjti obrati.
Nešpula je, name, puna vitamina i minerala. Sadrži vitamin A, važan za zdravlje očiju i kože, vitamin C, koji jača imunološki sustav te pomaže apsorpciju željeza, kalij, koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka i podržava rad srca, mangan, magnezij i željezo, koji su važni za metabolizam te za zdravlje kostiju, fenolne spojeve i flavonoide koji djeluju antioksidativno i protuupalno, te pektin, topivo vlakno koje regulira šećer u krvi i kolesterol.
Jasno, najveći će dio vitamina C nestati tijekom ukuhavanja džema, ali većina ostalih nutrijenata bi se trebala sačuvati. Kako je vitamin A topiv u masti, preporučujemo vam ovaj džem jesti s maslacem ili ga koristiti u slasticama, kako biste ga apsorbirali u što većoj mjeri.
Pored toga, toliko je dobar da vam je najbolje odmah skuhati duplu dozu, a koštice nemojte baciti nego ih iskoristite za pripremu likera (evo vam i taj recept, nek‘ vam se nađe).
Džem od nešpula
Sastojci:
1 kg očišćenih nešpula
250-350 g šećera
1 vanilin šećer
sok od 2 limuna
Priprema:
Očistite nešpule i usitnite ih štapnim mikserom pa ih stavite u lonac, dodajte šećer i sok limuna. Kuhajte na srednje jakoj vatri, kao i pri pripremi marmelade, uz povremeno miješanje.
Kada se smjesa dovoljno zgusne, ulijte je u prethodno zagrijane staklenke, odmah ih zatvorite i ostavite da se ohlade.
Čuvajte džem na tamnom i hladnom mjestu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....