Sjećate li se jela koje nosi pomalo pompozan naziv "carski drobljenac"? Nekoć smo ga svi rado jeli, a često bi nam se na jelovniku našlo sasvim neplanirano, kad bi pri pečenju palačinki nešto pošlo krivo. Mnogi su ga, ipak, radili planski, po posebnom receptu koji se nešto malo razlikuje od onog za obične palačinke. Jer i ovo je na neki način palačinka, samo neobična, potrgana, odnosno - izdrobljena.
Na do prije koje desetljeće vrlo popularan desert, koji nam, inače, stiže iz austrijske kuhinje i izvorno se naziva Kaiserschmarrn te se poslužuje sa šećerom u prahu i umakom od šljiva, podsjetila nas je Nina Bedrica koju pratimo na Instagramu Slatka iskušenja.
Simpatična Šibenka svoj je carski drobljenac upotpunila smokvama, a nama se ta kombinacija, kao stvorena za bablje ljeto, baš svidjela pa vam predlažemo da je isprobate.
Carski drobljenac sa smokvama
Sastojci:
100 g brašna
50 g šećera
10 g vanilin-šećera
100 ml mlijeka
2 jaja
prstohvat soli
maslac za pečenje
svježe smokve
šećer u prahu
Priprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke pomiješajte sa šećerom i soli pa izradite u čvrst snijeg i ostavite sa strane.
Žumanjke pomiješajte, dodajte brašno i mlijeko te izmiksajte, a zatim lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka u smjesu sa žumanjcima.
Na tavi otopite dvije kockice maslaca i zagrijte je. Ulijte pjenastu smjesu.
Pecite dok ne poprimi zlatnu boju s donje strane, zatim okrenite na drugu stranu. Ako pukne, nema veze. Čim i druga strana pozlati, špatulom narežite smjesu na manje komade.
Pecite još kratko i poslužite topli drobljenac sa šećerom u prahu i svježim smokvama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....