StoryEditorOCM
Slatkolakše ne može

Ova bomba od kolača radi se bez kuhanja i pečenja, ne treba vam čak ni zamrzivač. Priprema je jednostavna, a tajna je u...

Piše T. S. M.
2. lipnja 2025. - 17:30

Volite li kolače koji se pripremaju bez pečenja, a nikad u zamrzivaču nemate dovoljno mjesta za one slastice kojima je potrebna temperatura ispod nule da bi se stisnule, ovo je prava stvar za vas. Upoznajte Nanaimo kocke.

Zvuči japanski, ali nije, Nanaimo kocke nam stižu iz Kanade. Ime su dobile po gradiću Nanaimo u Britanskoj Kolumbiji, a sastoje se od tri slasna sloja. Baza im je smjesa čokolade, keksa i kokosa, na njoj počiva bogata krema s okusom vanilije, a na vrhu je čokoladni preljev.

Postoje mnoge varijante, koje se sastoje od različitih vrsta keksa i orašastih plodova te različitih okusa glazure, a mi vam donosimo osnovni recept pa sami odlučite hoćete li ga i kako obogatiti. 

Dodatni bonus ove slastice: čak ni kremu s okusom pudinga od vanilije ne trebate kuhati! Kako je to moguće? Doznajte čitajući recept.

Nanaimo kocke

Sastojci

Podloga:

425 g mljevenog graham keksa
250 g kokosovog brašna
125 g sitno nasjeckanih badema
125 g maslaca
75 ml kakaa
50 g šećera
1 jaje

Krema:

175 g šećera u prahu
85 g maslaca (omekšanog)
35 g praška za puding od vanilije (1 vrećica)
30 ml punomasnog mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije

Glazura:

115 g tamne čokolade 
30 g maslaca

Priprema

Otopite maslac, šećer i kakao na pari ili u posudi nad lagano kipućom vodom. Dodajte jaje i stalno miješajte dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, pa umiješajte mljevene kekse, kokos i nasjeckane bademe. Dobro izmiješajte i utisnite smjesu u kalup veličine 20 × 20 cm. Stavite u hladnjak da se ohladi i stisne.

Miksajte maslac, šećer u prahu, puding u prahu, mlijeko i vaniliju dok ne dobijete glatku i prozračnu kremu (otprilike 3 minute). Po potrebi, za čvršću teksturu, dodajte još malo šećera u prahu, a za mekšu nekoliko kapi mlijeka.

Rsporedite po podlozi pa vratite u hladnjak dok pripremate čokoladni preljev.

Otopite čokoladu i maslac na laganoj vatri ili na pari. Pustite da se malo ohladi, ali da ostane tekuće. Prelijte preko kreme i pažljivo poravnajte. Stavite u hladnjak da se sve slojeve stisnu i ohlade, barem 2 sata.

Prije posluživanja narežite na kocke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 19:27