Volite li slastice kakve su se nekoć radile, možda se sjećate torte čiji je recept vrlo često bio dio starinskih zbirki recepata za kolače, a znala im se naći i na naslovnici, jer lijepo i efektno izgleda. Nosila je i ime koje zaslužuje takav, poseban tretman: markiza torta.
Bila je draga svima, a kako i ne bi kad unatoč tome što se relativno lako priprema izgleda kao da je stigla iz fine slastičarnice. Za ovu tortu u optjecaju je više recepata, kako to čsto biva sa starijim kolačima, a nama je po guštu ovaj koji vam nudimo jer kad se markiza priprema na ovaj način, uvijek ima osobito dobru kremu koja je istodobno bogata i lagana.
Tajna je u tome da se žumanjci i bjelanjci odvojeno miješaju sa šećerom, pri čemu se žumanjci još i kuhaju na pari, kao kod pripreme tiramisua. Ako još niste isprobali ovaj način pripreme, obavezno to ispravite!
Markiza torta
Sastojci:
400 g piškota
250 g šećera
250 g tamne čokolade
250 g maslaca
250 ml slatkog vrhnja
200 ml mlijeka
10 jaja
1-2 žlice ruma
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke tucite sa 125 g šećera dok ne posvijetle, zatim ih kuhajte na pari dok ne dobiju gustoću kreme. Dodajte nasjeckanu čokoladu i žlicu ruma pa miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Ostavite da se ohladi.
U drugoj posudi miješajte maslac dok ne postane gladak i pjenast. Postupno dodajte ohlađenu kremu od žumanjaka i čokolade, miješajući dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Bjelanjke tucite u čvrst snijeg. Dodajte preostalih 125 g šećera i nastavite tući dok ne dobijete sjajnu i stabilnu masu. Snijeg lagano umiješajte u čokoladnu kremu u nekoliko navrata, koristeći špatulu, pazeći da krema ostane prozračna.
Obložite kalup promjera 25 cm piškotama koje ste kratko umočili u mlijeko u koje ste dodali žlicu rum. Slažite ih na dno i uz rubove kalupa. Ulijte kremu, poravnajte površinu i stavite tortu u hladnjak da se stegne preko noći.
Sljedeći dan pripremite šlag prema uputama s pakiranja ili izradite slatko vrhnje, pa njime ukrasite ohlađenu tortu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....