StoryEditorOCM
Slatkosočno i ukusno

Ovaj kolač širi sreću: nabavite domaće naranče i maslinovo ulje, dobili smo recept za moćnu slasticu predivnog okusa

Piše T. S. M.
25. ožujka 2025. - 08:10

Kažu da miris naranče podiže raspoloženje, pa se eterično uilje tog sočnog agruma često koristi u aromaterapiji, no mi bismo se usudili dodati da pozitivan utjecaj na raspoloženje ima čak i narančin okus. Ma i izgled, ali to je sad već druga tema.

Dok još ima nešto domaćih naranača, savjetujemo vam da isprobate recept koji nam je otkrila Ljilja Rupčić koju možete pratiti na Instagramu na kojem objavljuje recepte za vrlo primamljiva jela.

image
Nikola Brboleža/Cropix

Jedan od tih recepata spaja naranče s maslinovim uljem, još jednim sastojkom koji ima dokazano pozitivno djelovanje na raspoloženje jer ublažava simptome tjeskobe i depresije. Pored naranče i maslinovog ulja, Ljilja koristi i limun, vaniliju i još par zgodnih stvarčica, a nama to sve skupa zvuči toliko dobro da ovaj recept jedva čekamo isprobati. Isto savjetujemo i vama.

Ljilja koristi jedan zgodan trik prilikom pripreme ove slastice, a rezultat je ugodno hrskava korica: prije nego ga stavi peći, posipa ga kristal šećerom. Pospe ga još i listićima badema, zahvaljujući čemu ovaj naoko jednostavan kolač postaje slastica ravna onima iz fine slastičarnice.

image
Privatni album

Kolač od domaće naranče i maslinova ulja

Sastojci:

120 ml maslinovog ulja
3 jaja
140 g šećera
2 žličice vanilija arome
sok 2 naranče
korica 2 naranče i 1 limuna
1/2 žličice soli
1 prašak za pecivo
250 g brašna
100 ml punomasnog mlijeka

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 C.

Pomiješajte sve suhe sastojke. 

Jaja, šećer i maslinovo ulje izmiksajte. Dodajte vaniliju te narančinu koricu i sok pa dobro izmiješajte.

Smjesi dodajte mlijeko i suhe sastojke pa sve lagano povežite špatulom i izlijte u kalup. Pospite kolač s dvije žlice šećera za efekt hrskave korice na kraju pečenja i listićima badema pa ga pecite 45-50 minuta na 180 stupnjeva Celzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 13:06