StoryEditorOCM
Slatkouvijek neodoljive

Ovaj su kolač svi obožavali, a ni danas mnogi bez njega ne mogu zamisliti Božić. Larisa ima top recept, guštat ćete!

Piše T. S. M.
17. prosinca 2025. - 08:10

Baš je zanimljivo kako neki kolači padnu u zaborav, dok drugi uživaju naizgled vječnu poipularnost. Jedan od takvih su žerbo ili žarbo kocke, slastica koja se proslavila još negdje krajem 19. stoljeća, kada ih je osmislio Emile Gerbeaud (Émile Gerbeaud), slavni slastičar švicarskog podrijetla koji je u to doba živio u Budimpešti.

Iz njegove slastičarnice Gerbeaud, koja i danas postoji, slava ovog kolača proširila se i izvan Mađarske pa je bio jako omiljen i u našim krajevima - teško ćete pronaći zbirku recepata za slastice u kojoj se nisu našle žarbo kocke, izvorno Zserbó szelet - i to posebno u vrijeme blagdana.

image
Privatni album

Ono po čemu su žarbo kocke prepoznatljive jest kombinacija pomalo neobičnog prhkog tijesta s kvascem i nadjeva od mljevenih oraha i pekmeza od marelica, dok mu čokoladna glazura daje dodatnu primamljivost.

S godinama je nastalo više verzija recepta za ovaj kolač, uz različite veće ili manje varijacije, pa neki za kore koriste margarin umjesto maslaca, mijenjaju omjer oraha i šećera, dodaju rum ili vaniliju, a ponegdje se u nadjev stavlja čak i mljeveni mak. Ipak, orah i marelica smatraju se klasičnom kombinacijom.

Prenosimo vam recept za verziju koju nam je otkrila Larisa s Instagram profila My Sweet Bakery, na kojem možete pronaći još puno sličnih dobrih, starih slastica koje su nam jednom davno osvojile srca.

Žerbo kocke

Sastojci

Kore:

600 g brašna
250 g maslaca (omekšanog)
150 ml mlakog mlijeka
3 žlice kiselog vrhnja
3 žumanjka
30 g svježeg kvasca
3 žlice šećera u prahu
prstohvat soli
naribana korica limuna

Nadjev:

800 g pekmeza od marelica
300 g mljevenih oraha
200 g šećera u prahu
1 vanilin šećer

Čokoladna glazura:

200 g tamne čokolade
50 g bijele čokolade
2 žlice ulja

Priprema

U manjoj posudi pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i šećer u prahu pa ostavite nekoliko minuta da kvasac zapjeni. U većoj zdjeli stavite brašno, sol, omekšani maslac, žumanjke, kiselo vrhnje i koricu limuna. Dodajte nadošli kvasac i zamijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglu i podijelite je na četiri jednaka dijela.

Svaki dio tijesta odmah razvaljajte u koru veličine lima. Lim približne veličine 34 x 43 cm obložite papirom za pečenje. Prvu koru položite na dno lima, premažite je dijelom pekmeza i pospite jednom trećinom mješavine oraha, šećera u prahu i vanilin šećera. Položite drugu koru, ponovno premažite pekmezom i pospite nadjevom. Isto ponovite i s trećom korom. Na vrh stavite četvrtu koru. Lagano prijeđite valjkom preko cijele površine kako bi se slojevi poravnali, zatim kolač izbockajte vilicom do dna na nekoliko mjesta.

Kolač se peče u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 minuta. Nakon pečenja izvadite ga iz pećnice, ostavite kratko da se ohladi pa ga pažljivo okrenite tako da ravnija donja strana bude gore.

Za glazuru otopite tamnu čokoladu s uljem na laganoj vatri ili na pari i ravnomjerno je rasporedite po ohlađenom kolaču. Bijelu čokoladu otopite posebno i upotrijebite za ukrašavanje. Kolač ostavite da se glazura potpuno stisne prije rezanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. prosinac 2025 12:05