Štrudel od jabuka smatra se jednim od najjednostavnijih kolača jer za njega su potrebna samo tri sastojka: jabuke, šećer i kore za štrudel. Međutim, takav je kolač tek sjena pravog, izvornog apfelstrudela.
Takav se štrudel može pripremiti s vučenim tijestom, ali može se napraviti i od dizanog tijesta. Ova prva vrsta slična je štrudelu na kakav smo navikli, samo što se kore rade i rastežu ručno, dok je druga vrsta bliska našim orahnjačama i makovnjačama. Neki će reći da je to najbolja vrsta štrudela, dok drugi misle da se zbog razlike u vrsti tijesta ne bi smjela nazivati štrudelom nego savijačom.
Nama je potpuno svejedno kako tko naziva ovaj kolač, važno nam je samo da je odličan jer je jako ukusan i sočan, a poseban je i po tome što se nakon pečenja prekriva posebnim preljevom s okusom vanilije.
Savijača/ Štrudel od jabuka
Sastojci
Za tijesto:
500 g brašna
120 ml mlakog mlijeka
100 g otopljenog maslaca
20 g svježeg kvasca
1 žličica šećera
1 jaje
Za nadjev:
1 kg jabuka
100 g šećera
50 g grožđica
50 g nasjeckanih oraha
1 žlica limunovog soka
1 žličica cimeta
Za glazuru:
100 g šećera u prahu
2-3 žlice mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Kvasac izmrvite u mlako mlijeko, dodajte šećer, promiješajte i ostavite da se aktivira. Zapjenjeni kvasac, jaje i otopljeni pa ohlađeni, ali još tekući maslac dodajte brašnu i zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga i ostavite da se udvostruči.
Jabuke očistite i narežite na kockice pa ih kuhajte sa šećerom i cimetom dok ne omekšaju i dok se šećer ne otopi. Dodajte im grožđice i nasjeckane orahe i dobro promiješajte. Maknite s vatre i pustite da se ohladi pa umiješajte limunov sok.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini na oko 1/2 cm debljine pa po njemu rasporedite nadjev. Zamotajte s duže strane i dobro zatvorite krajeve. Prebacite ga na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C. Pecite 45 minuta, odnosno dok ne porumeni.
Kolač ostavite da se potpuno ohladi pa ga prelijte smjesom šećera u prahu pomiješanog s mlijekom i ekstraktom vanilije. Po želji pospite sjeckanim orasima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....