Volite li kremaste slastice i ljubitelj ste tradicije, paradižot vam je sigurno jedno od omiljenih jela. No imate li dobar recept? Nije svaki paradižot - ili paradižet, kako ga neki još zovu - isti, neki su jednostavno mrvicu bolji.
Mi vjerujemo da je recept koji je na svom Instagramu objavila splitska chefica Jolanda Vitaljić. Ako je već ne pratite na toj društvenoj mreži, ne znate što propuštate, a što se tiče recepta za paradižot, nama je njen osobito po guštu zbog toga što je dobro začinjen rumom i maraschinom.
Ako vjerujete da imate bolji, javite nam se putem ovog Instagram profila ili na mail [email protected].
Paradižot
Sastojci:
5 jaja
1 l mlijeka
10 dkg keksa
alkohol: maraskino, rum (po žlicu)
2 žlice šećera
1 žličica vanilin šećerom
1 žličica gustina (ja volim rjeđu kremu)
čokolada
korica jednog limuna
Priprema:
Pripremiti posudu i posložiti kekse (prije razlomite svaki keks na 3-4 komada). Poškropite s alkoholom i ako imate naribati koricu limuna.
Zakuhati mlijeko sa vanilin šećerom. Malo smanjiti vatru i u mlijeku kuhati snijeg od stučenih bjelanjka, žlicu po žlicu - nemojte pretrpati posudu, da sačuvate oblik bjelanjaka. Minuta sa svake strane je više nego dovoljna.
Stući žumanjke + šećer + gustin, dodati u toplo mlijeko i kuhati 5 minuta uz miješanje! Krem aće se malo ugustiti. Pustite 15-ak minuta da se malo ohladi.
Slagati:
Na alkoholom poškropljene kekse složiti ukuhani bjelanjak i između zaliti kremu.
Po vrhu nagratati čokoladu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....