StoryEditorOCM
Slatkorecept za pet

Paradižot po receptu splitske chefice stvarno ima ono nešto posebno! Pripremate li i vi ovako tu omiljenu slasticu?

Piše T. S. M.
30. siječnja 2025. - 19:30

Volite li kremaste slastice i ljubitelj ste tradicije, paradižot vam je sigurno jedno od omiljenih jela. No imate li dobar recept? Nije svaki paradižot - ili paradižet, kako ga neki još zovu - isti, neki su jednostavno mrvicu bolji.

Mi vjerujemo da je recept koji je na svom Instagramu objavila splitska chefica Jolanda Vitaljić. Ako je već ne pratite na toj društvenoj mreži, ne znate što propuštate, a što se tiče recepta za paradižot, nama je njen osobito po guštu zbog toga što je dobro začinjen rumom i maraschinom.

Ako vjerujete da imate bolji, javite nam se putem ovog Instagram profila ili na mail [email protected].

image
Privatni album

Paradižot

Sastojci:

5 jaja
1 l mlijeka
10 dkg keksa
alkohol: maraskino, rum (po žlicu)
2 žlice šećera
1 žličica vanilin šećerom
1 žličica gustina (ja volim rjeđu kremu)
čokolada
korica jednog limuna

Priprema:

Pripremiti posudu i posložiti kekse (prije razlomite svaki keks na 3-4 komada). Poškropite s alkoholom i ako imate naribati koricu limuna.

Zakuhati mlijeko sa vanilin šećerom. Malo smanjiti vatru i u mlijeku kuhati snijeg od stučenih bjelanjka, žlicu po žlicu - nemojte pretrpati posudu, da sačuvate oblik bjelanjaka. Minuta sa svake strane je više nego dovoljna.

Stući žumanjke + šećer + gustin, dodati u toplo mlijeko i kuhati 5 minuta uz miješanje! Krem aće se malo ugustiti. Pustite 15-ak minuta da se malo ohladi.

Slagati:

Na alkoholom poškropljene kekse složiti ukuhani bjelanjak i između zaliti kremu.

Po vrhu nagratati čokoladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2025 09:30