Koji je najbolji recept s breskvama? Uh, ovo je zaista teško pitanje, jer nema tog deserta koji sočne breskve ne bi učinile još boljim, ali ipak, ako bismo morali izdvojiti samo jedan favorit s tim voćem, naš bi izbor bile pečene breskve sa sladoledom. Kušali smo ih na nekoliko različitih načina, od pečenih preko kuhanih u sirupu do pirjanih s medom i maslacem i sve su nam super, ali sada imamo nešto novo i još bolje.
Pečene breskve postaju još bolje kad se spoje sa umakom od prošeka i kremom od mascarponea. Ako ste pomislili da bismo zbog ova dva nova dodatka iz kombinacije izbacili sladoled, varate se: ova slatka bomba za koju vam donosimo recept uključuje sve naveedeno. Ukusnije i kremastije zaista ne može.
Primijetit ćete da se u receptu kao jedan od sastojaka spominje maslinovo ulje, što jelu, uz prošek i aromu ruže, daje dozu dalmatinskih okusa. Po pitanju ulja potrudite se odabrati neko svježeg, voćnog okusa, a umjesto ružine vodice možete koristiti liker od ruže (ovdje imate recept) ili pak malo ruma ili maraschina.
Što se tiče glavnog sastojka, pokušajte odabrati zrele, ali čvrste breskve, jer bi se one koje su već previše omekšale za vrijeme pečenja mogle raspasti.
Po želji desert prije posluživanja možete posuti listićima badema, sjeckanim pistacijama ili lagano tostiranim mrvicama keksa za uvijek dobrodošlu dozu hrskavosti.
Pečene breskve s umakom od prošeka
Sastojci:
4 breskve
4 žlice maslinovog ulja
4 žlice smeđeg šećera
1/2 žličice cimeta
Za nadjev:
2 žličice maslaca
4 žlice bijelog šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
Za umak:
150 ml prošeka
4 žličice meda
2 žličice maslaca
Za kremu:
4 žlice mascarponea
2 žličice šećera u prahu
1 žličica vanilije
1 žličica ružine vodice
Dodatno:
4 kuglice sladoleda od vanilije
listići badema, pistacije, mrvice keksa
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 °C, breskve prepolovite i očistite od koštica. Premažite ih maslinovim uljem, pospite cimetom i složite na lim za pečenje prerezanom stranom prema dolje. Pecite ih 10 minuta pa ih preokrenite i napunite pastom od šećera, maslaca i vanilije te ih pecite još 10-15 minuta.
Za to vrijeme otopite maslac, dodajte mu prošek i med te ih kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne reducira na otprilike polovicu.
Mascarpone izmiješajte s vanilijom, šećerom u prahu i ružinom vodicom.
Uz svaku polovicu breskve poslužite kuglicu sladoleda, žlicu kreme od mascarponea i 1/4 umaka s prošekom te po želji pospite listićima badema, sjeckanim pistacijama ili tostiranim mrvicama keksa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....