Tko u djetinjstvu nije volio banana split? Nema takvog. Zapravo, nema ih među rođenima prije devedesete, jer negdje tijekom tog desetljeća ovaj je omiljeni desert polako kliznuo u zaborav. Kakva nepravda. Predlažemo vam da ju ispravite jednim malim eksperimentom. Pripremite pečeni banana split!
Ideja je bizarna samo na prvu, jer banane se diljem svijeta prže, peku i kuhaju, čak je i kod nas postalo popularno ubaciti zgnječene prezrele banane u deserte. Pa zašto onda ne preskočiti tijesto i ispeći samo banane?
Pečeni banana split osobito je popularan u Sjedinjenim državama, gdje se smatra jednim od tradicionalnih jela vezanih uz kampiranje, jer peku se na logorskoj vatri i na roštilju.
Užasava li vas ideja o dodiru banana s gradelama na kojima su prije njih bile srdele ili bržole, ne tresite se: banane će na roštilj u aluminijskoj foliji, a ako vam ona nije pri ruci, opet dobro, jer peku se u kori. Ako niste planirali ložiti vatru i ne da vam se to raditi samo kako biste isprobali ima li smisla ovaj recept, nema problema: ispecite ih u pećnici, bilo u klasičnoj, bilo u air fryeru.
Za koju god metodu pečenja se odlučili, bananu treba zarezati uzduž i blago joj rastvoriti koru, pa u tu rupicu ubaciti kockice čokolade (u ovoj se verziji dodaju još i marshmallows, ali ako ih nemate ili ih ne želite, poslužit će vam zdrobljeni keksi, sjeckani orasi i tome slično). Banana se potom zamota u foliju i peče sve dok se čokolada ne otopi, a zatim se posluži sa sladoledom.
Pečeni banana split
Sastojci:
4 banane (u kori, neoguljene)
100 g tamne čokolada (kockice)
50 g mini marshmallowa
Priprema:
Napravite rez po dužini kore svake banane (nemojte zarezati sve do kraja, trebate dobiti rez koji se da raširiti, kao da je riječ o brodiću). Lagano razmaknite koru, ubacite čokoladu i marshmallowse.
Zamotajte svaku bananu u aluminijsku foliju i pecite na roštilju 8–10 min, dok banana ne omekša, a čokolada i marshmallowsi se ne otope. Poslužite uz sladoled i sjeckane orahe te karamel ili čokoladni preljev.
Alternativno, pecite ih 6-8 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzija.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....