StoryEditorOCM
Slatkosvi će vas pitati...

Pekmez od šljiva najbolji je kad se s voća odstrani kožica. Evo kako to obaviti bez po‘ muke, dobit ćete savršen proizvod

Piše T. S. M.
22. kolovoza 2025. - 08:10

Nije svaki pekmez od šljiva jednako dobar. Nekome će ispasti bolje, pa će se svojom zimnicim s pravom moći pohvaliti, dok će je drugi jesti isključivo kod kuće, nastojeći se pretvarati da ne nedostaje šećera ili da ga nije previše, da nema previše komadića kožice koje bi najradije ispljunuli...

image
Jaap Arriens/Nurphoto Via Afp

Želite li ove godine u smočnicu pospremiti pekmez od šljiva na koji možete biti ponosni i na kojem će vam svi zavidjeti, nudimo vam rješenje nezgodnog problema vezanog uz kožicu voća. Otkrit ćemo vam kako je možete lako odstraniti prije početka pripreme, tako da ne ne morate gnjaviti s pasiranjem. Ako mislite da će blendanje riješiti problem, vaš pekmez nikad neće doseći savršenstvo.

image
Jaap Arriens/Nurphoto Via Afp

Tajna je u tome da se šljive najprije popare vrelom vodom. Zahvaljujući tome kožica će se lako skinuti. Još je bolje šljive prethodno lagano zarezati oštrim nožem, no parenje je obično sasvim dovoljno učinkovito.

image
Dominika Zarzycka/Nurphoto Via Afp

Domaći pekmez od šljiva

Sastojci:

1 kg šljiva
1 kg šećera
1 mahuna vanilije

Priprema:

Šljive kratko poparite vrućom vodom kako bi im se kožica lakše ogulila, zatim ih ogulite i izvadite koštice.

Na 1 kg očišćenih šljiva dodajte 1 kg šećera i jednu mahunu vanilije. Sve sastojke stavite u lonac i kuhajte dok se smjesa ne zgusne, što ćete provjeriti tako da drvenom kuhačom povučete liniju po dnu lonca. Ako ostane trag, pekmez je gotov.

Vrući pekmez ulijte u čiste i tople staklenke. Staklenke odmah zatvorite celofanom i poklopcima, a zatim ih položite u toplu pećnicu da se na vrhu uhvati tanka korica.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 11:15