StoryEditorOCM
Slatkoveliki specijalitet

Pita od sira kakvoj nema ravne: kore se tope u ustima, a nadjev je bogat zahvaljujući dobro poznatom ‘tajnom sastojku‘

Piše T. S. M.
20. rujna 2025. - 18:13

Pita od sira slastica je prhkih kora i osvježavajućeg nadjeva od kombinacije svježeg sira, kiselog vrhnja, jaja i šećera. Odnosno, takva je ako je riječ o piti od sira kakva se priprema na našim prostorima. Samo malo dalje, preko mađarske granice, pita od sira priprema se na potpuno drugačiji način.

Podebnost je u tome što se kiselo vrhnje dodaje i u tijesto za kore, što ih čini mekšim od onih na koje smo mi navikli. Osim u tom dodatku, razlika je i u tome što se umjesto svježeg sira koristi skuta (umjesto koje možete koristiti svježi sir s manje masnoće, ricottu ili kvark).

Još par sitnih detalja mađarsku pitu od sira čini drugačijom od naše, primjerice korištenje krušnih mrvica za posipanje lima za pečenje te premazivanje pite razmućenim jajem prije pečenja. Ako vas intrigira kako sve ove razlike utječu na rezultat, najbolje vam je isprobati recept koji prilažemo, a budući da su Mađari poznati po dobrim kolačima i tortama, imajte povjernja i u njihov recept za pitu od sira. 

 

Primijetit ćete da se u ovom receptu među sastojcima za nadjev krije i prašak za puding. Izvorno se koristilo najfinije brašno ili gustin, no prašak za puding ima određene prednosti, a osnovna je ugodna aroma vanilije. Navedena količina ovog "tajnog sastojka" odgovara otprilike polovici jednog pakiranja praška za puding od vanilije.

Mađarska pita od sira

Sastojci:

Kore:

500 g brašna
250 g maslaca
180 g šećera
150 g kiselog vrhnja
14 g praška za pecivo
2 žumanjka
1 vanilin šećer
korica 1 limuna
malo soli

Nadjev:

1 kg skute
180 g šećera
40 g praška za puding od vanilije
3 vanilin šećera
3 žlice kiselog vrhnja
4 bjelanjka
2 bjelanjka
korica 2 limuna
2 žlice grožđica namočenih u malo ruma

Za završetak:

1 žličica krušnih mrvica 
1 jaje 

Priprema:

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte maslac sobne temperature i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umiješajte šećer, vanilin šećer, žumanjke, kiselo vrhnje i koricu limuna. Zamijesite tijesto, oblikujte kuglu, zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku sat vremena.

Tijesto podijelite na dva dijela. Prvu polovicu razvaljajte u pravokutnik otprilike 25 × 35 cm i stavite u lim za pečenje.

Za nadjev bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i ostavite sa strane. Skutu ili svježi sir stavite u posudu miksera, dodajte šećer i miksajte dvije minute. Umiješajte žumanjke, kiselo vrhnje, koricu limuna, vanilin šećer, prašak za puding i po želji grožđice. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Na tijesto u limu pospite krušne mrvice, rasporedite nadjev i poravnajte. Razvaljajte drugu polovicu tijesta i položite je preko nadjeva. Premažite razmućenim jajetom i izbodite vilicom.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 45–55 minuta, dok kolač ne dobije lijepu boju i nadjev se ne stegne. Ohladite prije rezanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 16:09