Ponekad nije dovoljno napraviti ukusan kolač pa poželimo da izgleda spektakularno. Jer i očima se jede. Čini nam se da slično razmišlja i Alica koju pratimo na predivnom Instagramu Okruglica79, a vjerojatno smo u pravu jer osim što uživa u pripremi kolača,ona je i nadarena fotografkinja.
Želite li i vi napraviti pitu od šljiva poput prave umjetnice, nabavili smo vam sve što je potrebno (osim šljiva i sastojaka za tijesto). Proučite recept i fotografije koje je snimila i upustite se u pothvat pripreme najljepše pite sa šljivama koju ste ikad ispekli.
Sad ćemo vam otkriti još jedan bonus ovog recepta: u ovu lijepu pitu, pored šljiva, ide i mak. Ako ste pomislili da ga je dovoljno pomiješati sa šljivama, na krivom ste tragu. Mak se miješa s toplim mlijekom i šećerom, u gustu, ali mazivu smjesu koja se premazuje po tijestu prije nego se rasporede šljive. Na taj se način postiže sličan efekt kao kod pripreme slastica s frangipane smjesom, samo uz puno manje truda. I kalorija.
Prhka pita s makom i šljivama
Sastojci
Tijesto:
300 g brašna
1 prašak za pecivo
150 g šećera
1 cimet šećer
150 g maslaca
2 jaja
Nadjev:
300 g očišćenih šljiva
1 vanilin šećer
155 g mljevenog maka
85 g šećera
oko 150 ml mlijeka
Za posipanje:
šećer u prahu
Priprema
Umutite jaja sa šećerom i cimet šećerom, dodajte maslac i sve izmiješajte u jednoličnu smjesu. Prosijte brašno i prašak za pecivo pa rukom umijesite tijesto. Podijelite ga na dva dijela, jedan malo veći i jedan manji. Umotajte oba dijela u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.
Za to vrijeme operite i očistite šljive, uklonite im koštice i narežite ih na kriške. Pomiješajte ih s vanilin šećerom.
Pomiješajte mak i šećer. Mlijeko zagrijte gotovo do vrenja pa ga prelijte preko maka i odmah promiješajte. Smjesa treba biti maziva, ali ne prerijetka.
Razvaljajte veći dio tijesta u krug promjera 26 cm i stavite ga u okrugli kalup obložen papirom za pečenje. Tijesto ravnomjerno rasporedite i po dnu i po rubovima kalupa.
Razvaljajte manji dio tijesta i narežite ga na trake širine oko 2 cm. Svaku traku oblikujte u valjak, a zatim ih spiralno položite na nadjev, tvoreći koncentrične krugove.
Na tijesto rasporedite mak, poravnajte ga žlicom i rasporedite šljive po vrhu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 – 35 minuta. Ohladite i pospite šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....