Pita s prhkim tijestom i nadjevom od lijepo začinjenog voća može biti prava uživancija i nije nikakvo čudo što je mnogima najdraža vrsta kolača. Međutim, postoji nešto što toj tradicionalnoj slastici radi predstavlja oštru konkurenciju, a to je njena nadopunjena verzija. Ako ste ikad pri izradi pite kombinirali voće i kremu od sira, znate na što mislimo. Ako, pak, niste, evo vam jedan izvrstan recept koji će vas uvjeriti da je ovo što smo naveli istina.
Sena Huremović koju pratimo na predivnom Instagram profilu @iz_moje_kuhinje_ otkrila je kako priprema slasticu u kojoj kombinira nadjev od šljiva s kremom od mascarponea. Njen nas je recept osvojio na prvu pa vam ga uz njeno dopuštenje prenosimo.
Sena napominje da se isti kolač može napraviti i s drugom vrstom voća te naglašava kako je za uspjeh jako važno dobro ocijediti svježi sir. To je najlakše odraditi uz pomoć cjedila u kojem se sir ostavi na nekoliko sati kako bi pustio višak tekućine.
Pita sa šljivama i kremom od sira
Sastojci:
Tijesto:
320 g glatkog brašna
250 g hladnog maslaca
2 žlice šećera
naribana korica limuna
1 žličica ekstrakta vanilije
1 i pol žličica praška za pecivo
1 jaje
Krema:
250 g mascarponea
300 g svježeg sira
70 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
2 jaja
40 g praška za puding od vanilije
Dodatno:
500-600 g šljiva
bademovi listići
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, limunovu koricu i vaniliju. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i jaje, pa brzo zamijesite mekano tijesto. Podijelite ga na dva dijela, jedan stavite u hladnjak, a drugi u zamrzivač.
U drugoj posudi pomiješajte mascarpone, svježi sir, šećer u prahu, vanilin šećer, jaja i prašak za puding. Miješajte dok se sastojci ne povežu u glatku kremu.
Tijesto iz hladnjaka razvaljajte ili utisnite u lim za pečenje veličine otprilike 30 x 20 cm obložen papirom za pečenje. Izbockajte ga vilicom i prelijte pripremljenom kremom. Preko kreme složite šljive prepolovljene ili, ako su veće, narezane na četvrtine.
Tijesto iz zamrzivača naribajte po vrhu, pospite bademovim listićima i pecite u pećnici zagrijanoj na 175 °C oko 50 do 55 minuta. Na pola pečenja možete prekriti kolač papirom za pečenje kako ne bi previše potamnio.
Kad je pečen, pustite kolač da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim ga pospite šećerom u prahu i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....