Tko bi odolio lijepoj slastici s jagodama? Mi takvoga ne znamo, a ako ste u potrazi za receptom za tortu od jagoda, imamo odličan prijedlog. Torta čiji recept slijedi u nastavku po jednoj se stvari izdvaja od ostalih: savršeno spaja opjevani spoj, jagode i čokoladu.
Spoj jagoda i čokolade za mnoge od nas je nešto najbolje što postoji pa je zapravo neobično što ne postoji više recepata za slastice koji uključuju oba sastojka. Jagode obično spajamo s vanilijom, ponekad s limunom, a što se tiče čokolade, u slasticama s jagodom češće nailazimo na bijelu nego na mliječnu ili tamnu. Srećom, postoje iznimke.
Tamara koju pratimo na Instagramu Domaći recepti poslala nam je savršen recept za tortu s jagodama, čokoladom i Nutellom, a premda se radi o torti koju bismo mogli svrstati u cheesecake, ova slastica umjesto uobičajene kore od keksa i maslaca za podlogu ima biskvit i to čokoladni.
Torta s jagodama i čokoladom
Sastojci:
Za biskvit:
1 jaje
30 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
50 ml vode
50 ml ulja
40 g Nutelle
40 g glatkog brašna
pola vrećice praška za pecivo
5 g kakaa
Za kremu od jagoda:
150 g svježih, izblendanih jagoda
nekoliko kapi arome jagode
20 g instant želatine
2 pune žlice šećera u prahu (ili više, ovisno o kiselosti jagoda)
200 g mascarponea
200 ml slatkog vrhnja za šlag
Za ganache s Nutellom:
100 g mliječne čokolade
90 ml slatkog vrhnja za šlag
30 g Nutelle
Priprema:
Miksajte jaje, šećer i vanilin šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte vodu, ulje i Nutellu pa ponovno izmiksajte. Umiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo i kakao. Miješajte dok se smjesa ne ujednači.
Ulijte smjesu u kalup promjera 16 cm, obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C približno 20 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi.
Miksajte mascarpone dok ne postane kremast. Dodajte mu aromu jagode, izblendane jagode i prosijani šećer u prahu, zatim ponovno izmiksajte. Ulijte slatko vrhnje i kratko miksajte. Po potrebi dodajte još šećera u prahu.
Tijekom miksanja postupno dodajte instant želatinu. (Budući da je riječ o instant želatini, nije ju potrebno prethodno namakati.)
Miksajte dok se krema ne učvrsti.
Rasporedite kremu ravnomjerno preko ohlađenog biskvita u kalupu pa ih ostavite u hladnjaku da se krema stegne.
Nakon toga stavite mliječnu čokoladu, slatko vrhnje i Nutellu u mali lončić na vrlo laganu vatru. Miješajte dok se sastojci ne otope i smjesa ne postane ujednačena. Ostavite da se malo ohladi pa prelijte preko ohlađene kreme i vratite u hladnjak dok se ganache ne stvrdne.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....