Tražite li dobar i provjeren recept za tortu kojom nekoga želite impresionirati, ne morate tražiti među receptima koji su toliko komplicirani da bi ih samo slastičari mogli provesti u djelo. Najbolje su stvari ponekad vrlo jednostavne - poput ove lijepe torte za koju nam je recept otkrila Katarina koju pratimo na Instagramu Nekaj slatko.
Kad ga počnete čitati, mogao bi vam se učiniti jako poznat, osobito ako ste ljubitelj jedne dobre stare, mnogima omiljene slastice. Katarina je, naime, za ovu tortu modificirala recept za ledene kocke.
Kako je otkrila, u prastari recept za ledene kocke dodala je jagode i napravila ih u obruču za tortu. Ako sačuvate ovaj recept pa ga u nekom trenu odlučite napraviti na klasičan način, Katarina poručuje da će vam trebati posuda dimenzija 20 x 30 cm.
Ledene kocke s jagodama
Sastojci:
Biskvit:
7 bjelanjka
7 žlica šećera (ja stavim šećer u prahu)
7 žlica oštrog brašna
Krema:
7 žumanjka
7 žlica šećera
7 žlica oštrog brašna/malo punije žlice
2 vanilin šećera
700 ml mlijeka
200 g maslaca/ margarina
Dodatno:
jagode
200 ml mlijeka i vanilin šećer za natopiti biskvit
Priprema:
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte im šećer i dobro ih izmiksajte. Na kraju smanjite mikser na najmanju brzinu i dodajte brašno žlicu po žlicu.
Dno kalupa obložite papirom za pečenje ulijte smjesu, poravnajte je i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C 20 -25 minuta.
Pečeni i ohlađeni biskvit stavite na tacnu za posluživanje pa na vratite obruč za tortu. Vilicom izbockajte biskvit i prelijte ga polovicom toplog mlijeka u koji ste dodali vanilin šećer. Kad ga biskvit upije, prelijte ga ostatkom.
Žumanjke šećer i vanilin šećer pjenjačom umutite, dodajte malo mlijeka od ukupne količine i na kraju dodajte brašno. Ostatak mlijeka stavite kuhati, kad mlijeko uzavre smanjite vatru i ulijte pripremljenu smjesu. Kuhajte uz neprekidno miješanje dok se krema ne zgusne.
Kuhanu kremu prekriti prozirnom folijom i ohladiti na sobnoj temperaturi. U ohlađenu kremu umiksajte maslac sobne temperature.
Na biskvit premažite pola kreme, poslažite jagode narezane na pola, a na jagode premažite drugu polovicu kreme.
Slatko vrhnje istucite u šlag pa njime premažite tortu i ukrasite je jagodama. Ohladite tortu preko noći u hladnjaku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....