StoryEditorOCM
SlatkoApfelstrudel

Pravi austrijski štrudel, kao onaj iz bečkih kavana priprema se po ovom receptu. Oprez, jabuke nipošto ne smijete ribati!

Piše T. S. M.
28. listopada 2025. - 18:29

Izvorni austrijski štrudel, Apfelstrudel, kultna je slastica koju je najbolje kušati u nekoj od kavana kakvih još ima u Beču i Grazu, a ako to nije moguće, može ju se pripremiti i kod kuće vodeći računa o nekoliko prepoznatljivih obilježja koja ga razlikuju od današnjih, pojednostavljenih verzija. Najveća se razlika odnosi uz tijesto, no postoje određene osobitosti vezane uz nadjev, kao i uz način posluživanja.

Kako se rade kore za štrudel?

Odlučite li se napraviti pravi austrijski štrudel, potrudite se izraditi vrlo tanko, ručno razvučeno tijesto koje je toliko elastično da se može rastegnuti preko cijelog stola, dok ne postane prozirno. 

image
Shutterstock

Pravo strudelteig tijesto radi se od samo nekoliko sastojaka: brašna, vode, ulja, prstohvata soli i ponekad kapljice octa. Nakon što se izmijesi toliko da postane glatko i podatno, tijesto mora odstajati barem pola sata, premazano uljem i pokriveno, kako bi se gluten opustio. Tek tada se može ručno razvlačiti.

Kako se radi austrijski štrudel

Nadjev za ovakav štrudel, koji se priprema po receptu iz vremena Habsburgovaca radi se od kiselkastih jabuka narezanih na tanke ploške kojima se dodaju grožđice namočene u rum, sjeckani orasi, cimet, limunova korica i krušne mrvice koje upijaju višak soka. Šećer se dodaje umjereno, jer štrudel ne bi trebao biti presladak. Sve se to slaže na razvučeno tijesto, a zatim se pomoću stolnjaka pažljivo zamota u štruce.

image
Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp

Peče se dok kore ne postanu hrskave i dobiju lijepu boju, a nakon što se ohladi, posipa se šećerom u prahu. Poslužuje se uz lagano tučeno slatko vrhnje ili umak od vanilije.

Austrijski štrudel od jabuka (Apfelstrudel)

Sastojci

Tijesto:

250 g glatkog brašna
30 g maslaca, otopljenog
125 ml mlake vode
1 žlica ulja
prstohvat soli

Nadjev:

1 kg jabuka 
100 g krušnih mrvica
80 g šećera
60 g maslaca
50 g grožđica
30 g nasjeckanih oraha 
1 žličica cimeta
1 žličica vanilin šećera
1 žlica ruma
korica 1 limuna

Dodatno:

50 g maslaca
šećer u prahu za posipanje

Priprema

U zdjelu stavite brašno i sol, dodajte mlaku vodu, otopljeni maslac i ulje pa zamijesite glatko, elastično tijesto. Premažite ga tankim slojem ulja, pokrijte krpom i ostavite da odmori 30 minuta.

Za nadjev ogulite jabuke, odstranite im sjemenke i narežite ih na tanke ploške. Pomiješajte ih sa šećerom, grožđicama, rumom, koricom limuna, cimetom i vanilin šećerom. Na tavi otopite maslac i kratko prepržite krušne mrvice dok ne zamirišu, zatim ih umiješajte u nadjev.

Stol pospite brašnom i preko njega stavite čistu kuhinjsku krpu. Tijesto razvaljajte, a zatim ga rukama pažljivo razvucite od sredine prema rubovima dok ne postane gotovo prozirno. Premažite ga otopljenim maslacem i rasporedite nadjev po dvije trećine površine. Uz pomoć krpe zarolajte tijesto počevši od strane s nadjevom, krajeve lagano podvucite prema dolje.

Prebacite štrudel na lim obložen papirom za pečenje, premažite otopljenim maslacem i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 40 minuta, dok ne poprimi zlaćastu boju. Tijekom pečenja još jednom ga premažite maslacem.Pečeni štrudel pustite da se malo ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite mlak uz tučeno slatko vrhnje ili umak od vanilije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2025 18:29