StoryEditorOCM
Slatkonema bolje od ove

Pravi liker od višnje radi se bez rakije! Evo kako ćete dobiti višnjevaču za koju će vas svi pitati recept

Piše T. S. M.
28. svibnja 2025. - 07:05

Počinju dozrijevati prve višnje, što znači da će uskoro doći vrijeme za izradu jednog od najomiljenijih likera na ovim prostorima - domaće višnjevače, gustog likera lijepe tamnocrvene boje i ugodnog slatko-kiselog okusa. Osim kvalitetnih višanja, za napraviti višnjevaču trebat će vam još i šećer, po želji možete dodati i malo cimeta, klinčića, štapić vanilije ili koricu limuna, a ono što će vam još biti potrebno je... E, pa nije rakija. Nije ni rum, ni votka, nego sasvim obična staklenka. Da, dobro ste pročitali, alkohol vam neće biti potreban, jer stvorit će ga voće i šećer, sporom fermentacijom.

Taj prirodni proces od smjese voća i šećera napravit će alkoholno piće čiji će okus biti puno ugodniji nego kad se u smjesu doda i rakija oštrog okusa pa ćete dobiti liker za čiji će vas recept svi pitati. Pored toga, dobit ćete i najbolje ušećerene višnje koje možete iskoristiti u slasticama ili ih grickati, najbolje baš uz ovaj fini liker.

Višnjevača

Sastojci:

1 kg višanja
1 kg šećera

Priprema:

Dobro operite višnje i odstranite im peteljke. Stavite ih u staklenku zapremnine tri litre i pospite šećerom.

Zatvorite staklenku čepom od pamuka i držite je na osunčanom mjestu 20 dana. Nakon toga premjestite je na mjesto s postojanom temperaturom, u sjeni, kako bi se nastavila spora fermentacija.

Nakon dodatna 3 do 4 tjedna, procijedite višnjevaču. Može se čuvati neograničeno dugo.

Višnje iz višnjevače spremite u manje staklenke i sterilizirajte ih 10 minuta.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 19:21