StoryEditorOCM
Slatkotop kombinacija

Prhke kore, sočne jabuke i bogata krema: od običnih sastojaka nastaje prava slatka fantazija, ovaj ćete kolač obožavati

Piše T. S. M.
8. ožujka 2025. - 10:15

Neke su kombinacije jednostavno toliko dobre da se moramo zapitati kako ih se prije nismo sjetili. Što kažete na spoj prhkog tijesta s fino začinjenim jabukama i slastičarskom kremom? Upravo to je opis slastice koju smo pronašli na Instagramu Birilica iza kojeg stoji Ladislava Gidon, prava majstorica za profinjene i znalački napravljene slastice.

Oko ovog kolača potrudit ćete se malo više nego oko klasične pite s jabukama, ali na kraju vam zaista neće biti žao. Ladislava nam je otkrila recept i poručila da je njime baš zadovoljna jer baš lijepo spaja na prvi pogled suprotstavljene elemente - u ovoj se komboinaciji, mišljenja je Ladislava, baš lijepo nadopunjuju. 

Za kraj nam je savjetovala da odaberemo jabuke sorte golden delicious, jer su najbolje za ovakav tip slastice.

image
Privatni album

Prhki kolač s jabukama i slastičarskom kremom

Sastojci:

Tijesto:

250 g brašna
80 g šećera
200 g maslaca sobne temperature
1 jaje
1 žlica kiselog vrhnja
1 žličica praška za pecivo
1 vanilin šećer
1/3 žličice soli
Ribana korica jednog neprskanog limuna

Slastičarska krema:

1 litra mlijeka
120 g gustina
180 g šećera
4 žumanjka
1 štapić vanilije ako ima a ako ne 2 žličice tekuće vanilije(bio, Spar)

Nadjev od jabuka:

4 jabuke
2 vanilin šećera
1 žličica cimeta
1 žlica maslaca

Priprema:

Počnite sa slastičarskom kremom jer se mora ohladiti. Mikstajte žumanjke i šećer dok ne pobijele, pa dodajte gustin. U lončiću kuhajte mlijeko sa štapićom vanilije. Kad mlijeko prokuha, izvadite štapić vanilije, a u mlijeko na tihu vatru stavite smjesu od žumanjaka, šećera i gustina. Miješajte pjenjačom nekoliko minuta dok se ne zgusne. Odmah prebacite u drugu posudu, pokrijte prianjajućom folijom i ostavite da se hladi.

Za tijesto pomiješajte brašno, prašak za pecivo i šećer, pa dodajte ostale sastojke i zamijesite ga u kuglu. Podijelite tijesto na dva dijela – jedan veći, od 2/3, i drugi manji, od 1/3. Oba dijela stavite u zamrzivač na oko 30 minuta.

Jabuke operite, ogulite i očistite ih od koštica, a zatim ih narežite na veće kocke. Pirjajte ih 15-ak minuta u tavi s maslacem, šećerom i cimetom.

Kalup za tart (promjera 26 cm) pouljite i pobrašnite, pa u njega stavite veći dio tijesta. Na tijesto rasporedite jabuke, a preko njih složite slastičarsku kremu. Manji dio tijesta naribajte po kremi. Pecite oko 45 minuta na 175°C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 08:11