Neke su kombinacije jednostavno toliko dobre da se moramo zapitati kako ih se prije nismo sjetili. Što kažete na spoj prhkog tijesta s fino začinjenim jabukama i slastičarskom kremom? Upravo to je opis slastice koju smo pronašli na Instagramu Birilica iza kojeg stoji Ladislava Gidon, prava majstorica za profinjene i znalački napravljene slastice.
Oko ovog kolača potrudit ćete se malo više nego oko klasične pite s jabukama, ali na kraju vam zaista neće biti žao. Ladislava nam je otkrila recept i poručila da je njime baš zadovoljna jer baš lijepo spaja na prvi pogled suprotstavljene elemente - u ovoj se komboinaciji, mišljenja je Ladislava, baš lijepo nadopunjuju.
Za kraj nam je savjetovala da odaberemo jabuke sorte golden delicious, jer su najbolje za ovakav tip slastice.
Prhki kolač s jabukama i slastičarskom kremom
Sastojci:
Tijesto:
250 g brašna
80 g šećera
200 g maslaca sobne temperature
1 jaje
1 žlica kiselog vrhnja
1 žličica praška za pecivo
1 vanilin šećer
1/3 žličice soli
Ribana korica jednog neprskanog limuna
Slastičarska krema:
1 litra mlijeka
120 g gustina
180 g šećera
4 žumanjka
1 štapić vanilije ako ima a ako ne 2 žličice tekuće vanilije(bio, Spar)
Nadjev od jabuka:
4 jabuke
2 vanilin šećera
1 žličica cimeta
1 žlica maslaca
Priprema:
Počnite sa slastičarskom kremom jer se mora ohladiti. Mikstajte žumanjke i šećer dok ne pobijele, pa dodajte gustin. U lončiću kuhajte mlijeko sa štapićom vanilije. Kad mlijeko prokuha, izvadite štapić vanilije, a u mlijeko na tihu vatru stavite smjesu od žumanjaka, šećera i gustina. Miješajte pjenjačom nekoliko minuta dok se ne zgusne. Odmah prebacite u drugu posudu, pokrijte prianjajućom folijom i ostavite da se hladi.
Za tijesto pomiješajte brašno, prašak za pecivo i šećer, pa dodajte ostale sastojke i zamijesite ga u kuglu. Podijelite tijesto na dva dijela – jedan veći, od 2/3, i drugi manji, od 1/3. Oba dijela stavite u zamrzivač na oko 30 minuta.
Jabuke operite, ogulite i očistite ih od koštica, a zatim ih narežite na veće kocke. Pirjajte ih 15-ak minuta u tavi s maslacem, šećerom i cimetom.
Kalup za tart (promjera 26 cm) pouljite i pobrašnite, pa u njega stavite veći dio tijesta. Na tijesto rasporedite jabuke, a preko njih složite slastičarsku kremu. Manji dio tijesta naribajte po kremi. Pecite oko 45 minuta na 175°C.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....