Sezona šljiva je na vratima, a recepata za sočne kolače nikad dosta. Pečenjem njihova tekstura i aroma postaju savršene za prhke kolače, pite i biskvite, a ako dodamo prave začine dobit ćemo delikatesu. Taman takav kolač vam donosimo u nastavku, kombinira začinjeno tijesto sa šljivama i jednostavnu šećernu koricu da svojom hrskavošću da kontrast sočnom tijestu. Krišku ovog kolača poslužite uz tučeno vrhnje ili sladoled ili jednostavno zasladite šalicu kave.
Jednostavni kolač sa šljivama
Sastojci
500 g šljiva
200 g šećera
190 g glatkog brašna
115 g maslaca
120 ml mlijeka
1 jaje
1 i pol žličica praška za pecivo
Prstohvat soli
Žličica cimeta
Žličica ekstakta od vanilije
Na vrh žličice muškatnog oraščića
Na vrh žličice klinčića
Priprema
Zagrijte pećnicu na 175 ºC, namastite kalup od 23 cm. Šljive operite, osušite, raspolovite i izvadite im koštice.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i mljevene začine.
Miksajte maslac sa šećerom dok ne postane pjenast i voluminozan, zatim umiksajte jaje. Postepeno dodajte po 1/3 brašna s dodatcima, a između dodavanja dolijevajte mlijeko. Cijelo vrijeme lagano miksajte i tako sve dok se u potpunosti ne izjednači.
Po vrhu smjese poredajte šljive, možete se poigrati s oblicima i pospite sa dvije žlice šećera. Pecite 45 - 60 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....