StoryEditorOCM
Slatkobiramo najbolji recept

Rajska torta itekako zaslužuje svoje ime! Vlasta nam je otkrila kako radi predivnu slasticu laganih kora i bogate kreme

Piše T. S. M.
21. ožujka 2025. - 15:18

Na naš poziv čitateljima koji vole kuhati i peći kolače da nam pošalju svoje recepte i fotografije javila se i Vlasta Vizjak koju možete pratiti na Instagramu. Vlasta se u utrku za vrijednim nagradama upustila receptom za rajsku tortu.

"Ova torta definitivno zaslužuje svoje ime. To je predivna slastica s laganim korama, bogatom kremom i sočnim jagodama ili drugim sezonskim voćem", poručila je Vlasta.

image
Privatni album

Više detalja o natjecanju možete pročitati ovdje, a u našoj rubrici Spiza i putem taga Biramo najbolji recept (koji ćete pronaći na dnu teksta) možete vidjeti koje smo recepte dosad objavili.

image
Privatni album

Rajska torta

Sastojci:

Za kore:

250 g maslaca
200 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
250 g oštrog brašna
½ vrećice praška za pecivo
4 bjelanjka
100 g badema u listićima
2 žlice šećera u prahu
1 žlica cimeta

Za kremu:

800 ml slatkog vrhnja
4 žumanjka
100 g šećera u prahu

Ostalo:

500 g voća po želji

Priprema:

Kore:

Pomiješajte maslac, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli.  Dodajte brašno i prašak za pecivo te umijesite tijesto. Podijelite tijesto na četiri jednaka dijela i oblikujte kugle. Svaku kuglu razvaljajte na papiru za pečenje u krug promjera 24 cm.

Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka, podijelite ga na četiri dijela i premažite svaku koru.

Pomiješajte bademe u listićima, šećer u prahu i cimet te pospite po bjelanjku na svakoj kori.

Kore pecite jednu po jednu na naopako okrenutom limu za pečenje u pećnici zagrijanoj na 180°C, dok ne poprime laganu boju na rubovima.

Krema:

Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag.

Žumanjke miksajte sa šećerom u prahu na pari dok ne postanu pjenasti, zatim ih pažljivo umiješajte u tučeno vrhnje.

Slaganje torte:

Operite i pripremite voće po želji.

Na pladanj slažite redom: kora – krema – voće. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sastojke.

Završite s najljepšom korom na vrhu.

Ohladite tortu u hladnjaku preko noći prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 19:35