Pita od šljiva, mislimo na onu od prhkog tijesta, je jedan od najboljih tradicionalnih kolača. Ali da bi rezultat bio zadovoljavajući potreban je dobar i provjeren recept, a baš takav ima Mirjana Salopek Jandrić, blogerica koja stoji iza Instagram profila miminkutak. Mirjanin profil privlači domaćinskim i cozy ugođajem, a baš i takvi su recepti koje dijeli s pratiteljima.
Kako je sama Mima opisuje, pita je hrskava i sočna, a slatki okusi voća spajaju se s maslenim tijestom koje podsjeća na danski keks. Osim toga, recept uključuje orahe koji čine sjajan par sa šljivama, upotpunjuju okus i teksturu ove pite!
Prhka pita sa šljivama
Sastojci
Tijesto:
200 g oštrog brašna
100 g glatkog brašna
120 g šećera
120 g maslaca
2 jaja
prašak za pecivo
Nadjev:
50 - 100 g sjeckanih oraha
15 - 20 šljiva
3 žlice šećera ili po potrebi
Priprema
Koristite hladni maslac. Naribajte maslac u brašno, sjedinite u mrvičastu smjesu, dodajte i ostale sastojke i zamijesite tijesto. Zamotajte ga u prijanjajuću foliju i odložite u hladnjak.
Za to vrijeme očistite šljive, prepolovite ih i pošećerite. Količinu šećera prilagodite slatkoći šljiva i vlastitom ukusu. Nasjeckajte orahe.
Izvadite tijesto iz frižidera i odvojite manji komad koji ćete na kraju naribati na vrh pite. Razvaljajte tijesto i stavite ga u kalup tako da obložite i rubove kalupa. Pospite pola količine oraha, zatim posložite šljive, opet orahe i preko svega naribajte komad tijesta koji ste odvojili.
Pecite na 180 ºC oko 20 min, ili dok ne poprimi lijepu rumenu boju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....