StoryEditorOCM
Slatkosavršen spoj

Recept za hrskavu, a sočnu i prhku pitu od šljiva stiže nam iz Zadra. Znate što joj Mirjana dodaje za još bolji rezultat?

Piše K.V.
20. rujna 2025. - 08:15

Pita od šljiva, mislimo na onu od prhkog tijesta, je jedan od najboljih tradicionalnih kolača. Ali da bi rezultat bio zadovoljavajući potreban je dobar i provjeren recept, a baš takav ima Mirjana Salopek Jandrić, blogerica koja stoji iza Instagram profila miminkutak. Mirjanin profil privlači domaćinskim i cozy ugođajem, a baš i takvi su recepti koje dijeli s pratiteljima. 

Kako je sama Mima opisuje, pita je hrskava i sočna, a slatki okusi voća spajaju se s maslenim tijestom koje podsjeća na danski keks. Osim toga, recept uključuje orahe koji čine sjajan par sa šljivama, upotpunjuju okus i teksturu ove pite!

https://www.instagram.com/p/CwUtISqscSI/?utm_source=ig_web_button_native_share

Prhka pita sa šljivama

Sastojci

Tijesto:

200 g oštrog brašna
100 g glatkog brašna
120 g šećera
120 g maslaca
2 jaja
prašak za pecivo

Nadjev:

50 - 100 g sjeckanih oraha
15 - 20 šljiva
3 žlice šećera ili po potrebi

Priprema

Koristite hladni maslac. Naribajte maslac u brašno, sjedinite u mrvičastu smjesu, dodajte i ostale sastojke i zamijesite tijesto. Zamotajte ga u prijanjajuću foliju i odložite u hladnjak. 

Za to vrijeme očistite šljive, prepolovite ih i pošećerite. Količinu šećera prilagodite slatkoći šljiva i vlastitom ukusu. Nasjeckajte orahe.

Izvadite tijesto iz frižidera i odvojite manji komad koji ćete na kraju naribati na vrh pite. Razvaljajte tijesto i stavite ga u kalup tako da obložite i rubove kalupa. Pospite pola količine oraha, zatim posložite šljive, opet orahe i preko svega naribajte komad tijesta koji ste odvojili.

Pecite na 180 ºC oko 20 min, ili dok ne poprimi lijepu rumenu boju. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 21:53