StoryEditorOCM
SlatkoTOPE SE U USTIMA

Recept za ledene kocke baš svatko mora imati u svojoj bilježnici. Naš je s jednim dodatkom koji će vas iznenaditi...

Piše K. V.
17. srpnja 2025. - 07:05

Recept za ledene kocke nalazi se zapisan u neizbrojivim bilježnicama s receptima diljem Hrvatske i susjednih zemalja. To uopće ne čudi jer je vrlo jednostavan za pripremu pa uspijeva i neiskusnim domaćicama ili onima s nedostatkom vremena, a rezultat je dostojan svečanog stola! Možemo lako zamisliti kako su ga dijelilie i prepisivale... 

U našem receptu nalazi se jedan detalj koji nećete naći u baš svakom, a to je limun u kremi. Mnogi ga vole jer kolaču daje svježinu, ali ako ga preskočite nećete ništa izgubiti. Također, brašno u kremi slobodno zamijenite gustinom. 

Ledene kocke

Sastojci:

Za biskvit:

6 jaja
6 žlica brašna
6 žlica šećera
4 žlice ulja
2 žlice kaka
1 žličica praška za pecivo

Sirup:

300 ml vode
12 žlica šećera

Krema:

250 g maslaca
1 l mlijeka
20 žlica šećera
18 žlica glatkog brašna
5 vanilin šećera ili aroma vanilije
po želji korica limuna ili limunov ekstrakt

Priprema:

Započnite kolač s izradom kreme. Izlijte dio mlijeka u brašno i izmiješajte u jednoličnu smjesu bez grudica. Stavite kuhati mlijeko sa šećerom, u zakuhano mlijeko dodajte smjesu s brašnom i dobro pjenjačom izmiješajte. Brašno postepono dodajte u mlijeko stalno miješajući pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice. Gad se smjesa zgusne, maknite s vatre i dodajte maslac izrezan na kockice. Miješajte dok se maslac ne otopi, te umiješajte začine – vaniliju i limun po želji. Ostaviti da se hladi, prekrijte plastičnom folijom kako se ne bi stvorila korica. U međuvremenu napravite biskvit.

Za pripremu biskvita odvojite bjelanjke od žumanjaka. Mutite bjelanjke sa šećerom dok se ne poveća volumen, a u umućene bjelanjke dodajte žumanjke. Nastavite mutiti dok smjesa ne postane čvrsta dovoljno da tragovi miksera ostaju vidljivi. Prosijte suhe sastojke u smjesu, dodajte ulje i sve lagano špatulom izjednačite. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Četrvrtastu tepsiju namastite maslacem i pobrašnite ili fino obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu, izravnajte i pecite otprilike 20 – 25 minuta.

Pečen biskvit zalijte sirupom koji ste napravili tako da ste u vodi otopili šećer. Prohlađen biskvit zalijte vrućim sirupom.

Kremu ravnomjerno rasporedite na biskvit, prelijte glazurom i pustite da se dobro ohladi prije rezanja i posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. prosinac 2025 23:57