Na naš poziv čitateljima koji vole kuhati i peći kolače da nam pošalju svoje recepte i fotografije javila se i Nancy Čović. U utrku za vrijednim nagradama Mirjana se upustila receptom za kolač od oraha i mrkve upotpunjen finom kremom od mascarponea i slatkog vrhnja.
Nancy nam je otkrila da je ovo najdraži kolač njenog dečka pa po njemu nosi ime, a u prilog toj činjenici ide i podatak da je Andrej inzistirao da se Nancy prijavi upravo s tim receptom.
Više detalja o natjecanju možete pročitati ovdje, a u našoj rubrici Spiza i putem taga Biramo najbolji recept (koji ćete pronaći na dnu teksta) možete vidjeti koje smo recepte dosad objavili.
Andrejev rolat
Sastojci
Biskvit:
6 bjelanjaka
250 g šećera
1 žličica jabučnog octa
sok pola limuna
Žuta krema:
800 ml mlijeka
6 žumanjaka
250 g šećera
1 vanillin šećer
1 žličica gustina
125 g maslaca
Bijela krema:
250 g mascarponea
200 ml zasađenog biljnog vrhnja za šlag
Dodatno:
nasjeckane jagode
Priprema:
Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg pa postupno dodajte šećer i miksajte dok se skroz ne otopi. Probajte snijeg i ako šećer krcka pod zubima nastavite još tući. Ne postoje previše istučeni bjelanjci, tako da nema straha od neuspjeha. Kada se šećer više ne osjeća, dodajte sok polovice limuna i još jednom kratko izmiješajte.
Razvucite smjesu na široki lim obložen papirom i pecite u zagrijanoj pećnici na 170°C otprilike pola sata. Po želji biskvit prije pečenja možete posuti listićima badema koji će kasnije, onako prepečeni, dodati kontrast okusu, a u tom slučaju u bjelanjke umiješajte dodatnih 50 g šećera. Dok je biskvit vruć, izvadite ga iz lima i odmah uklonite papir za pečenje (ako se biskvit ohladi, papir se zalijepi i puca prilikom skidanja).
Dok se biskvit peče, stavite mlijeko da provri. Zasebno izmiješajte žumanjke, šećer, vanilin šećer i gustin, pa dodajte u vrelo mlijeko miješajući dok se ne zgusne. Kuhajte dok smjesa ne dobije gustoću pudinga. U ohlađenu kremu dodajte 125 g maslaca sobne temperature. Ostavite do upotrebe.
Umutite vrhnje da dobijete čvrsti snijeg, pa dodajte 250 g mascarpone sira.
Jagode nasjeckajte na komadiće i stavite u cjediljku da puste višak soka.
Sada na ohlađeni biskvit nanesite prvo žutu kremu. Ako je duže stajala dok ste pripremali ostatak potrebnih sastojaka, kratko izmiksajte. Nanosite redom žuta krema – jagode – bijela krema. Zamotajte u rolat, ali nemojte previše stezati, tako će kolač biti mekši za jesti. Stavite u hladnjak na nekoliko sati. Što je kolač hladniji, to je ukusniji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....