StoryEditorOCM
Slatkobiramo najbolji recept

Rolat s jagodama koji čine dvije krema i lagana kora: Nancy nam je otkrila kako priprema najdraži kolač svog dečka

Piše T. S. M.
19. ožujka 2025. - 17:50

Na naš poziv čitateljima koji vole kuhati i peći kolače da nam pošalju svoje recepte i fotografije javila se i Nancy Čović. U utrku za vrijednim nagradama Mirjana se upustila receptom za kolač od oraha i mrkve upotpunjen finom kremom od mascarponea i slatkog vrhnja.

Nancy nam je otkrila da je ovo najdraži kolač njenog dečka pa po njemu nosi ime, a u prilog toj činjenici ide i podatak da je Andrej inzistirao da se Nancy prijavi upravo s tim receptom. 

Više detalja o natjecanju možete pročitati ovdje, a u našoj rubrici Spiza i putem taga Biramo najbolji recept (koji ćete pronaći na dnu teksta) možete vidjeti koje smo recepte dosad objavili.

Andrejev rolat

Sastojci

Biskvit:

6 bjelanjaka
250 g šećera
1 žličica jabučnog octa
sok pola limuna

Žuta krema:

800 ml mlijeka
6 žumanjaka
250 g šećera
1 vanillin šećer
1 žličica gustina
125 g maslaca  

Bijela krema:

250 g mascarponea
200 ml zasađenog biljnog vrhnja za šlag 

Dodatno:

nasjeckane jagode

Priprema:

Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg pa postupno dodajte šećer i miksajte dok se skroz ne otopi. Probajte snijeg i ako šećer krcka pod zubima nastavite još tući. Ne postoje previše istučeni bjelanjci, tako da nema straha od neuspjeha. Kada se šećer više ne osjeća, dodajte sok polovice limuna i još jednom kratko izmiješajte.

Razvucite smjesu na široki lim obložen papirom i pecite u zagrijanoj pećnici na 170°C otprilike pola sata. Po želji biskvit prije pečenja možete posuti listićima badema koji će kasnije, onako prepečeni, dodati kontrast okusu, a u tom slučaju u bjelanjke umiješajte dodatnih 50 g šećera. Dok je biskvit vruć, izvadite ga iz lima i odmah uklonite papir za pečenje (ako se biskvit ohladi, papir se zalijepi i puca prilikom skidanja).

Dok se biskvit peče, stavite mlijeko da provri. Zasebno izmiješajte žumanjke, šećer, vanilin šećer i gustin, pa dodajte u vrelo mlijeko miješajući dok se ne zgusne. Kuhajte dok smjesa ne dobije gustoću pudinga. U ohlađenu kremu dodajte 125 g maslaca sobne temperature. Ostavite do upotrebe.

Umutite vrhnje da dobijete čvrsti snijeg, pa dodajte 250 g mascarpone sira.

Jagode nasjeckajte na komadiće i stavite u cjediljku da puste višak soka.

Sada na ohlađeni biskvit nanesite prvo žutu kremu. Ako je duže stajala dok ste pripremali ostatak potrebnih sastojaka, kratko izmiksajte. Nanosite redom žuta krema – jagode – bijela krema. Zamotajte u rolat, ali nemojte previše stezati, tako će kolač biti mekši za jesti. Stavite u hladnjak na nekoliko sati. Što je kolač hladniji, to je ukusniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 12:40