StoryEditorOCM
Slatkokultna slastica

Rožata po receptu čuvenog restorana iz okolice Splita: nema joj ravne, a zamislite samo kako će vam prijati dobro ohlađena...

Piše T. S. M.
1. srpnja 2025. - 11:56

Rožata je jedna od najpoznatijih tradicionalnih slastica u Dalmaciji, osobito u Dubrovniku, gdje se smatra dijelom kulturne i gastronomske baštine. Riječ je o slastici srodnoj francuskom crème caramelu koja se baš poput francuskog specijaliteta priprema od mlijeka, jaja i šećera, s dodatkom arome poput vanilije ili, u izvornoj verziji, ružine vodice, po kojoj je i dobila ime.

Ono što ovaj desert čini posebnim je spoj blagog, nenametljivog okusa nježne kreme i bogatog preljeva od preprženog šećera pa je važno potruditi se da rožata dobije prepoznatljivu svilenkastu teksturu zbog koje, poput najfinijeg pudinga ili panna cotte, nježno drhti na tanjuru, ali jednako tako osigurati da umak od karamele ne bude ni bljedunjav, ni gorkast.

Rožata s rupicama, koje su posljedica mjehurića, smatra se ne potpuno uspjelom, a kako bi se dobila potpuno glatka tekstura, potrebno je imati ponešto znanja, ali i puno strpljenja jer rožatu treba kuhati na banjamariji, lagano i ravnomjerno, ili peći u pećnici u vodenoj kupelji.

image

Dubrovačka rožata

Nikola Vilić/Cropix

Pored stpljenja i vještine, trebat će vam i dobar recept, a mi ga imamo. Dobili smo ga jednom prilikom u čuvenom restoranu Epetium u Stobreču. Jednostavan je i kratak, pa će vam dobro doći ova uvodna riječ, a ono što će vam također dobro doći je liker od ruže (ovdje smo vam objasnili kako ga možete pripremiti). 

Rožata se, napomenimo i to, poslužuje dobro ohlađena, pa je savršen desert za vrhunac toplinskog vala, zamislite samo kako bi vam sad dobro došla jedna lijepa porcija, bilo da je poslužena sama, u pratnji malo tučenog slatkog vrhnja, kao što se nekoć posluživala u restoranima, ili pak s kuglicom sladoleda od vanilije, kao što su nama predložili u Epetiumu. 

Karmelizirani šećer se najprije ulije u kalup, a sastojci su: 9 žumanjaka i 9 cijelih jaja, pola litre mlijeka, pola kg šećera, 2 vanilijina šećera, pola dcl rakije od ruže, te pola iscijeđenog limuna. Sve se ručno izmiješa i stavi kuhati 45 minuta na pari i to na laganoj vatri. Može se poslužiti s jednom kuglom sladoleda od vanilije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 18:35