Treba li vam recept za tortu koja će sve oduševiti, ne tražite dalje. Bio je sastavni dio mnogih starih kuharica, pažljivo se zapisivao i dijelio, jer prema njemu se pripremala istinska slatka čarolija.
Spoj laganih kora od bjelanjaka i oraha te čak dvije bogate kreme bio je vrlo omiljen za svečane prilike jer nije bilo onoga tko bi mogao odoljeti diplomatskoj torti. Kako je torta dobila ime nije sasvim jasno, no moguće je da ga duguje slastičarskom nazivu za posebnu vrstu kuhane kreme kojoj se na kraju dodaje tučeno slatko vrhnje, a koristila se u nekim varijantama ovoe slastice.
Donosimo vam recept koji nam je otkrila Nataša Pralica koju pratimo na Instagramu Natašine slastice i na istoimenom blogu jer je prema našoj skromnoj procjeni jedan od najboljih, ako ne i najbolji recept za ovu lijepu klasičnu tortu.
Diplomatska torta
Sastojci:
Biskvit:
12 bjelanjaka
12 žlica šećera
3 žlice brašna
300 g mljevenih oraha
Prva krema:
5 žumanjaka
4 žlice brašna
5 žlica šećera
500 ml mlijeka
125 g margarina ili maslaca
Druga krema:
7 žumanjaka
7 žlica šećera
150 g čokolade
125 g margarina ili maslaca
Dodatno:
200 ml slatkog vrhnja
Dekoracija:
500 ml slatkog vrhnja
ostatak dekoracije po želji
Priprema:
Na dno kalupa promjera 26 cm postavite masni papir.
Miksajte četiri bjelanjka dok se ne zapjene, postupno im dodajte četiri žlice šećera i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. U snijeg dodajte žlicu brašna i 100 g mljevenih oraha pa promiješajte te smjesu rasporedite u pripremljeni kalup.
Pecite 20 minuta na 180 stupnjeva pa ponovite postupak s preostalim sastojcima tako da dobijete tri jednaka biskvita.
Za prvu kremu pomiješajte žumanjke, šećer, brašno i 100 ml mlijeka, a preostalo mlijeko zagrijte do vrenja. Maknite lonac s vatre pa u mlijeko umiješajte smjesu sa žumanjcima te kuhajte kremu na laganoj vatri. Kad se krema zgusne, pokrijte je prozirnom folijom i ostavite da se ohladi pa joj dodajte narezani maslac sobne temperature i izmiješajte.
Za čokoladnu kremu žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte pa ih uz neprestano miješanje kuhajte na pari 10-15 minuta. Maknite ih s pare i prebacite u zdjelu te ostavite da se ohlade.
Otopite čokoladu, ostavite je da se malo ohladi pa je dodajte u ohlađenu kremu i izmiksajte, dodajte narezani maslac sobne temperature i promiješajte.
Istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag.
Na tacnu postavite biskvit i oko njega obruč, po biskvitu rasporedite pola tamne kreme, po njoj rasporedite pola svijetle kreme pa kremu poklopite idućim slojem biskvita, premazanim s pola šlaga, tako da je šlag prema dolje.
Po biskvitu rasporedite preostalu tamnu kremu, preko toga rasporedite preostalu svijetlu kremu te je poklopite biskvitom premazanim šlagom, tako da je šlag prema dolje pa tortu stavite u hladnjak da se stisne.
Slatko vrhnje istucite u šlag pa premažite cijelu tortu i ukrasite je po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....