StoryEditorOCM
Slatkobečki klasik

Sjećate li se ovog kolača? Bio je vrlo omiljen jer je sočan, čokoladan i profinjen. Priprema se po stoljetnom receptu

Piše K. V.
9. listopada 2025. - 15:51

Volite li slastice kakve su se nekoć radili, vjerojatno vam je poznat kolač srneća leđa, bečki slastičarski klasik, nastao u 19. stoljeću u vremenu procvata bečkih kavana koje su istovremeno stvarale i prepoznatljive slastice. Naziv je dobio po izgledu koji duguje kalupu u kojem se tradicionalno priprema.

Starinski kalup

To je onaj duguljasti rebrasti kalup kojeg su sigurno imale vaše bake ili majke, a do nedavno je bio i standardni dio setova kalupa za torte i kolače koji su se mogli često vidjeti po većim trgovinama. Dostupan je takav kalup još uvijek, samo ga zbilja dugo nismo vidjeli u upotrebi.

image
Shutterstock

Ne morate, naravno, imati baš taj kalup za pirpremu ovog kolača, poslužit će i kalup za kruh, ali ako dosad niste čuli za ovaj kolač ili ga kušali, svakako savjetujemo da ga isprobate!

Savršen uz kavu

Kao što smo već spomenuli, ime je dobio prvenstveno po kalupu u kojem se priprema, a da bude još vjerodostojniji glazura se posipa bajamima u listićima ili onm sjeckanim, kako bi se dobio dojam dlake divljači. Sve skupa vrlo daleko od današnje mode, ali ovaj kolač zamišljen je kao profinjen kolač koji se poslužuje uz kavu ili liker.

No, zanemarimo modu, ovo zbilja jest predivan kolač koji će se svima svidjeti. Sočan, čokoladan, s minimalno brašna i bogat bajamima. Slično kao i kod čuvene zaherice, i on se reže na pola kako bi se u sredini dodao sloj marmelade, neke kiselkaste poput one od brusnica, ribizla ili višanja. 

Rehrücken (Srneća leđa)

Sastojci

200 g maslaca
200 g tamne čokolade
150 g mljevenih badema
100 g šećera u prahu
50 g glatkog brašna
6 jaja
1 vanilin šećer ili malo ekstrakta vanilije
fina marmelada
prstohvat soli
maslac i krušne mrvice

Za preljev i ukras:

150 g tamne čokolade
50 g maslaca
listići badema

Priprema

Namažite kalup za srneća leđa maslacem i pospite ga mrvicama. Otopite tamnu čokoladu i pustite je da se malo ohladi. Pjenasto izmiksajte omekšali maslac sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, pa postupno dodajte jedan po jedan žumanjak i umiješajte otopljenu čokoladu. Dodajte mljevene bademe i brašno te sve dobro sjedinite. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg s prstohvatom soli i pažljivo ih umiješajte u smjesu pazeći da ostane lagana i prozračna.

Ulijte tijesto u pripremljeni kalup i pecite ga u pećnici zagrijanoj na 170 °C oko 45 minuta, odnosno dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suha. Ostavite kolač da se ohladi, a zatim ga pažljivo izvadite iz kalupa. Ohlađen kolač prerežite vodoravno i namažite marmeladom pa poklopite. Otopite čokoladu s maslacem i prelijte kolač glazurom, pa ga pospite preprženim listićima badema. Pustite da se glazura stisne i poslužite kolač narezan na tanke šnite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:28