StoryEditorOCM
SlatkoJEDNOSTAVno, A EFEKTNo

Sočni biskvit punjen kremom od sira i breskvama: ova ljetna torta oduševit će vas okusom i jednostavnošću pripreme

Piše K. V.
5. kolovoza 2025. - 08:15

Donosimo vam video recept američke youtuberice koji nam se odmah svidio! Priprema nije nimalo komplicirana, nema puno miksanja, vaganja, a sastojci su dobro poznati i lako dostupni. U biti, radi se o kombinacija kreme od sira i sočnog biskvita u koju su dodane aromatične breskve, začinjeno cimetom i vanilijom koji sa sirom i voćem čine naprosto savršenu kombinaciju.

image
Shutterstock

Tatyana je sve skupa posložila u troslojnu tortu modernog naked izgleda, koji ovako jednostavan i ogoljen baš dobro odražava ljetno raspoloženje. No, ova slastica je takva da se slobodno možete poigrati s prezentacijom i servirati ga u nekoj za vas prikladnijoj formi, kao dvoslojnu totu ili možda kolač. 

image
Shutterstock

Recept je namijenjen za tri kore promjera 20 cm ili dvije promjera 23. U originalnom receptu koristi se buttermilk, no taj proizvod ne postoji na našem tržištu, ali uspješno se može zamijeniti kombinacijom kiselog vrhnja i mlijeka. Ako želite i po guštu vam je, pojačajte cimet za još jednu žličicu.

Po želji možete dodatno namočiti kore kombinacijom slatkog vrhnja i likera od breskve, no nije nužno jer su dovoljno sočne. Također, ekstrakt od breksve koji ide u kremu je opcionalan, slobodno ga izostavite. Jaja i krem sir bi trebali biti sobne temberature, a slatko vrhnje dobro ohlađeno. Ako vam je draži, umjesto krem sira možete koristiti mascarpone.

 

 

Jednostavna torta s breskvama

Sastojci

Za biskvit:

240 g brašna
200 g šećera
240 m ulja
4 jaja
1 kiselo vrhnje + 40 ml mlijeka
2 žličice ekstrakta vanilije 
Žličica sode bikarbone
Žličica praška za pecivo
Žličica cimeta
Prstohvat soli

Krema:

450 g krem sira
600 g slatkog vrhnja
200 g šećera u prahu
Žličica vanilija ekstrakta
Žličica ekstrakta od breskve 
3 breskve

Po želji:

30 ml slatkog vrhnja
liker od breskve

Priprema

Upalite pećnicu na 175 ºC i pripremite kalupe za pečenje biskvita tako da i dno obložite papirom za pečenje i namastite rubove. U zdjelu za miksanje pripremite mokre sastojke biskvita: cijela jaja, ulje, kiselo vrhnje koje ste razmutili s mlijekom i vaniliju. Sve mikstajte dok se ne zabijeli i poveća volumen. U odvojenoj zdjeli ravnomjerno izmiješajte suhe sastojke te ih prosijte u mokre, zatim sve sjedinite kratko miksajući mikserom. Razdijelite smjesu u kalupe i stavite peći. Svaki se peće 23 - 25 min. Pustite da se prohladi u kalupu zatim ga izvadite na mrežu za hlađenje da se ohladi do kraja.

U zdjeli izmiksajte krem sir dok se ne postane gladak i kremast. Dodajte šećer u prahu i arome, pa sve izmiksajte. Zatim dodajte hladno vrhnje, podijelite da u dva dodavanja, i miksatje dok se krema ne učvrsti, odnosno dok ne počne formirati postojane vrhove. Ohladite kremu. Ako primjetite da je premekana i nakon hlađenja, ohlađenu još izmiksajte.

Breskve narežite na male kockice, a jednu ili dio možete narezati na kriške za dekoraciju.

Tortu slažite kad su i krema i biskviti dobro ohlađeni. Za ljepši izgled torte odrežite gornji sloj biskvita koji se napuhao u pečenju da dobijete ravnu površinu. Ako želite biskvite namočite s kombinacijom slatkog vrhnja i likera od breksve. Biskvite jednostavno premažite kremom, pospite šaku do dvije nasjeckanih breksvi i preklopite biskvitom. Sljedeći sloj pripremite na identičan način. Gornji sloj torte neka vam bude krema posuta breskvama, svjedeno pravite li s dva ili tri biskvita.

Tortu možete ukrasiti kao moderniju naked cake ili je cijelu premazati kremom, ako se odlučite za to ostavite dovoljno kreme. Ukrasite kriškama breskve ili 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 16:07