Kruške u vinu su poznati specijalitet jer ta se dva sastojka jako lijepo nadopunjuju okusom. Jednako je lijep, premda nešto manje svakidašnji, spoj krušaka s čokoladom, dok spoj čokolade s vinom također ima svoje obožavatelje. Pa zašto ih, kad se tako lijepo slažu i nadopunjuju, ne spojiti u jedan fantastičan kolač?
Upravo na takvu ideju došla je Mirjana Salopek Jandrić koju pratimo na Instagramu Mimin kutak. Poslala nam je recept za slasticu koja djeluje vrlo primamljivo jer spaja kruške, čokoladu i vino u sočan kolač posut šećerom u prahu, savršen za uz šalicu kave ili još bolje, čašu dobrog vina.
Čokoladni kolač s kruškama i crnim vinom
Sastojci
200 g maslaca
150 g šećera
3 jaja
150 ml crnog vina
200 g brašna
100 g čokolade za kuhanje
2 žlice kakaa
1 žličica cimeta
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Još potrebno:
2-3 kruške
4 žlice crnog vina (za premaz)
šećer u prahu
Priprema
Na pari otopite čokoladu zajedno s maslacem, šećerom i vanilin šećerom. Kad se smjesa poveže, kratko je ohladite, zatim dodajte vino i jaja te dobro promiješajte. Umiješajte kakao, cimet, brašno i prašak za pecivo pa sve sjedinite u glatku smjesu.
Smjesu izlijte u kalup za pitu ili okrugli kalup promjera oko 26 cm. Na vrh posložite oguljene i narezane kruške, a po njima rasporedite nekoliko komadića maslaca kako ne bi potamnile tijekom pečenja.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 do 35 minuta. Odmah nakon pečenja premažite kolač s nekoliko žlica crnog vina i ostavite da se potpuno ohladi.
Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....