Nekoć je griz bio jedna od namirnica koju je imala svaka kuća i koristio se naveliko - za pripremu dječjih kašica, za slasne njokiće koji su se dodavali u juhu i za kolače. Takvi su u to doba bili jako popularni jer su danima ostajali mekani i svježi, a najbolje su prijali dobro rashlađeni.
Možda još pamtite okus takvih kolača pa vam nudimo jedan zgodan recept za koji vam nije potrebna vaga, a uz koji ćete se prisjetiti koliko ste ih i zašto nekoć toliko voljeli. Možda ćete odsad ponovno početi redovito kupovati griz. To vam uopće ni bi bila loša odluka, čak i ako inače izbjegavate kruh i pekarske proizvode jer vam škode.
Griz se, napomenimo, ne radi od iste vrste pšenice kao brašno pa vam, u slučaju da ste osjetljivi na standardni kruh i peciva, možda neće škoditi u jednakoj mjeri. Dodajmo ipak kako u ovaj kolač ide i obično pšenično brašno, ali lako ga je zamijeniti nekom drugom vrstom brašna koja vam više odgovara.
Slasticu, nakon što je dobro upila sirup kojim ćete je preliti, možete ukrasiti glazurom po izboru ili je nadopuniti svojom omiljenom kremom, ali to nije nužno jer vrlo je ukusna i bez takvih dodataka. Ako baš ne možete izdržati a da je barem malo ne ukrasite, pospite je sjeckanim ili grubo mljevenim orasima.
Kolač s grizom i orasima
Sastojci:
1 čaša griza
1 čaša brašna
1 čaša mljevenih oraha
1 čaša šećera
1 čaša mlijeka
1 čaša ulja
4 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Sirup:
2 čaše šećera
2 čaše vode
Priprema:
Jaja, šećer i vanilin šećer izmiksajte pa im dodajte ulje, mlijeko, griz, orahe, brašno i prašak za pecivo. Sastojke dobro izmiješajte pa smjesu prebacite u nauljeni kalup dimenzija oko 30x20 cm i pecite je 25 minuta na 180 stupnjeva Celzija.
Dok se kolač peče, skuhajte sirup od šećera: pomiješajte sastojke i pustite ih da zakuhaju te ih kuhajte 3-4 minute i ostavite da se ohladi.
Čim izvadite kolač ih pećnice, zalijte ga vrućim sirupom, ostavite ga da popije sirup u potpunosti pa ga ukrasite po želji i ostavite da se dobro ohladi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....