Splićanka Anka Slišković (65), umirovljena računovotkinja, oduvijek je voljela kuhati, ali je tek nakon odlaska u mirovinu i na nagovor obitelji odlučila svoje recepte podijeliti na društvenim mrežama. Sada je na Instagramu prati preko 23 tisuće pratitelja, a glavni joj je moto: "Spiza je moja ljubav, a gužva oko stola najveći gušt."
Oduvijek je, kako kaže, crpila inspiraciju iz različitih izvora, od kulinarskih profila na društvenim mrežama do kuhinja bliskih prijateljica i starih ručno ispisanih bilježnica s receptima. Iako su na samim počecima neuspjesi bili česti, Anka nije odustajala. Učila je iz pogrešaka i polako gradila svoj prepoznatljiv stil.
Anka je, napomenimo, i majka radijske voditeljice Nine Slišković Goleš te punica voditelja Dnevnika Nove TV Dina Goleša, s kojima rado razmjenjuje kulinarske ideje, recepte i savjete. A ovih je dana u njenoj kuhinji vrlo živo, spremaju se blagdanske delicije, a mi smo odlučili podijeliti njezin recept za ušećerene bademe ili, kako ona to kaže, broštulane mendule. Riječ je o tradicionalnoj dalmatinskoj slatkariji, koju možete poslužiti na blagdanskom stolu, ali i upakirati kao poklončiće za obitelj i prijatelje. U nastavku pročitajte recept i pogledajte Ankin video.
Bruštulani menduli
Sastojci
1 šalica badema
3/4 šalice šećera
1/2 šalice vode
Priprema
Dodajte sve sastojke zajedno u posudu i stavite na umjerenu vatru. Pustite da se šećer rastopi i da voda ispari, tako da smjesa postane potpuno tekuća. Nakon toga neprestano miješajte i pričekajte da se šećer ponovno počne zgušnjavati te da se pojavi karakteristično pucketanje. U tom trenutku maknite posudu s vatre i nastavite miješati dok se ostatak smjese ravnomjerno ne zalijepi za bademe. Prebacite ih na tanjur ili papir za pečenje i ostavite da se ohlade.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....