StoryEditorOCM
Slatkoljubav na prvi zalogaj

Starinska savijača s jabukama bolja je od štrudela! Evo što joj ova majstorica za slatko dodaje da bi bila tako dobra

Piše T. S. M.
6. studenog 2025. - 16:45

Volimo moderne, inovativne slastice, lijepo je otkrivati nove okuse i načine pripreme, ali ipak se s guštom vraćamo starinskim kolačima. Jedan od takvih je starinska savijača s jabukama za koju nam je recept otkrila Teuta Mihalić koju pratimo na Instagramu Bake with Teuta.

Riječ je o receptu koji ova majstorica za slatko koristi godinama. Premda je riječ o savijači od dizanog tijesta, a ne onoj s gotovim korama, jednostavan je i bez kompliciranja, a rezultat je okus koji nam je svima poznat i drag. Dodatno je naglašen dodacima koje u ovakvim kolačima koriste iskusne domaćice: orasima, cimetom, rumom, domaćim džemom...

image
Privatni album

Starinska savijača

Sastojci

Tijesto:

500 g brašna
150 ml mlakog mlijeka
70 g otopljenog maslaca
10 g suhog kvasca ili ½ kocke svježeg
3 žlice šećera
1 prašak za pecivo
3 jaja
1 prstohvat soli

Nadjev

3-4 jabuke 
2 žlice marmelade 
2 žlice mljevenih oraha
1 žličica cimeta
1 žlica ruma

Priprema

U mlakom mlijeku otopite kvasac sa žlicom šećera i ostavite da se zapjeni. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, preostali šećer i prstohvat soli. Dodajte jaja, otopljeni maslac i uzdignuti kvasac pa zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplome da se udvostruči.

Kad je tijesto naraslo, prebacite ga na lagano pobrašnjenu površinu i razvaljajte u pravokutnik. Premažite ga tankim slojem marmelade, rasporedite jabuke, orahe, rum i cimet. Zarolajte u savijaču i pažljivo premjestite u posudu za pečenje obloženu papirom.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 minuta, dok ne poprimi lijepu boju. Ostavite da se malo ohladi prije rezanja.

Ako želite, možete je lagano posuti šećerom u prahu prije posluživanja.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. prosinac 2025 15:09