Međimurska gibanica jedna je od naših najomiljenijih tradicionalnih slastica te ujedno je od najpoznatijih jela sjevernog dijela Hrvatske pa se tamo redovito može vidjeti na feštama, sajmovima i tome sličnim prigodama. Međutim, kod nas nije baš poznata i mnogi Dalmatinci nisu niti čuli za nju! A prava je to šteta jer je riječ o izvrsnom kolaču.
Sastoji se od vučenog tijesta i čak četiri nadjeva. To su nadjev od oraha, maka, sira i jabuka, a iako su jako dobro poznati i kao samostalni nadjevi u štrudlama i savijačama od dizanog tijesta, složeni ovako zajedno među tanko tijesto čine fantastičnu kombinaciju.
U praksi vučeno tijesto rijetko tko radi sam, većinom se kupuju gotove kore za savijače što pripremu ove delikatese čini jako jednostavnom, a sezona pripreme međimurske gibanice upravo započinje. Vjerujte nam, rado ćete je jesti sve do sljedećeg ljeta!
Međimurska gibanica
Sastojci
500 g kora za savijače
100 g maslaca
ulje
Nadjev od oraha:
250 g mljevenih oraha
100 g šećera
150 ml mlijeka
žlica ruma
Nadjev od sira:
500 g svježeg sira (može i skute)
100 g šećera
4 jaja
ekstrakt od vanilije ili 2 vanil šećera
korica limuna
Nadjev od maka:
200 g maka
50 g šećera
200 ml mlijeka
2 žlice ruma
Nadjev od jabuka:
1 kg jabuka
500 g šećera
cimet
grožđice po želji
Priprema
Pripremite nadjeve. Nadjev od maka i oraha priprema se jednako, tako da zakuhate mlijeko i u njega ubacite ostale sastojke, dobro izmiješate i ostavite sa strane. Za nadjev od jabuka jabuke ogulite, očistite, razrežite na četvritena pa naribajte na šnite mandolinom ili tanko narežite nožem. Dodajte ostale sastojke, izmiješajte i ostavite sa strane. Prije slaganja u gibanicu, ocijedite ih. Nadjev od sira pripremite tako da sve sastojke u zdjeli pjenjačom izmiješate u jednoličnu smjesu.
Upalite pećnicu na 180 ºC, a dok se zagrijava složite gibanicu. Podijelite kore u pet dijelova, za svaki sloj vam trebaju barem dvije (po želji više). Nadjevi se slažu redoslijedom kojim su napisani, a za početak namastite pleh maslacem te složite prve dvije kore zatim prvi nadjev. Između svake kore namažite malo rastopljenog maslaca ili ulja i tako ponavljajte za sve slojeve. Gibanicu završite slojem kora, a preko njega namažite rastopljeni maslac i pospite šećerom. Pecite oko 45 min, dok lijepo ne porumeni. Za posluživanje, gibanica se reže na kocke 5x5 cm.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....