Kapric znači hir, prohtjev, naglu želju, inat. Zapravo, sve će vam biti jasno kad čujete da riječ kapric dolazi od talijanske riječi capriccio što znači mladi jarac, jarčić. Uz damski (ili damin) kapric, često se može čuti naziv damske (ili ženske) mušice. Mi mislimo da mu naziv odlično pristaje jer izrada nije komplicirana, može se jesi gotovo topao, a tako je dobar da ćete ga često poželjeti nanovo okusiti!
Ako prolistate bakine ili mamine kuharice vrlo lako moguće da ćete recept za damski kapric naći zapisan starim rukopisom jer su ga minule generacije često pripremale. Ovaj kolač je pravi vintage dragulj jer savršeno funkcionira i danas, a želite li moderniju verziju možete se poigrati s oblikom kalupa ili ga servirati posutog svježim voćem i listićima mente.
U pogledu izbora voća, pripremljen s ribizlom zaista je poseban, ali u nedostatku istoga možete koristiti neko drugo bobičasto voće, breskve, smrznuto šumsko voće (samo ocijedite višak tekućine). Damski kapric sjajan je i s nadjevom od pekmeza (marelice ili šapurine su najbolji izbor) i oraha, pa u ga nedostatku svježeg voća ili zimi možete pripremiti i u toj varijaciji. Za uspjeh je zbilja važno dobro umutiti bjelanjke kako biste postigli hrskavi beze.
Damski kapric
Sastojci
Prhko tijesto:
400 g glatkog brašna
250 g maslaca
80 g šećera
5 žumanjaka
2 žlice kivelog vrhnja ili mlijeka
Beze:
5 bjelanjaka
150 g šećera
žličica soka od limuna
Nadjev:
500 g ribizla
Priprema:
Počnite s tijestom. Upalite pećnicu na 180 ºC. Pomiješajte brašno i šećer u zdjeli te dodajte naribani hladni maslac. Rukama sjedinite brašno i maslac dok ne dobijete mrvičastu. Dodajte žumanjke i sjedinite, zatim vrhnje ili mlijeko te umijesite tijesto. Tijesto možete razvaljati uz pomoć valjka na papiru za pečenje i prebaciti u pleh, a možete ga utapkati izravno u kalupu. Stavite peći u ugrijanu pećnicu.
Dok se tijesto peče tucite bjelanjke, postupno dodajući sećer, a kad se zabijeli dodajte limun. Miksajte dok ne dobijete čvrst snijeg.
Nakon 15 - ak minuta izvadite napola pečene tijesto i po njemu rasporedite ribizle, a zatim ravnomjerno snijeg od bjelanjaka. Na kraju površinu snijega malo "uneredite" žlicom kako biste dobili valovit izgled.
Po želji možete posuti mljevenim orasima ili bajamima. Smanjite temperaturu pečenja na 160 ºC i pecite dok kolač ne poprimi rumenu boju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....