Ni ljeti želja za slatkim ne popušta, a po ovim vrućinama najlakše se zasladiti kupovnim sladoledom ili dobro ohlađenim voćem. Nemamo ništa protiv toga, no ako vas ipak uhvati volja za pripremom domaćeg deserta ili želite dočekati goste, imamo fantastičan recept! Od samo tri sastojka i uz zbilja malo vremena možete pripremiti desert koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Riječ je o possetu od limuna, a za osnovnu varijantu dovoljan je limun, mliječno slatko vrhnje i šećer.
Iako je posljednjih godina ovaj izvorno engleski recept postao pravi hit na društvenim mrežama, korijene vuče još iz srednjeg vijeka. Jasno nam je zašto ga online zajednica toliko voli; neodoljivo je kremast i osvježavajuć, a uz to i jako fotogeničan. Posset možete poslužiti uz kekse (idealno shortbread!) ili bobičasto voće. Ako želite biti u trendu, umjesto u čašice posset servirajte u kore od limuna: limun izrežite po dužini, izvadite pulpu pazeći da ne oštetite kore i u njih ulijte pripremljeni posset. Dekorirajte listićem mente ili s malo naribane korice limuna et voila!
Pri izboru limuna pazite da nabavite pravi limun, onaj debele kore i prave arome; limun tanke kore je možda bogatiji sokom, ali ima drugačiju aromu i rezultat neće biti isti. Posset može stajati u hladnjaku 3 – 4 dana, uz uvjet da je kratko nakon pripreme spremljen u hladnjak. Ipak, najbolji je prvi i drugi dan nakon pripreme, a želite li njime počastiti goste slobodno ga pripremite dan ranije.
Posset od limuna
Sastojci:
500 ml vrhnja za šlag (min. 35% masti)
150 g šećera
sok od 2 limuna (oko 80 ml)
po želji vanilija
Priprema:
U lončić stavite na laganu vatru kuhati vrhnje i šećer, a nakon što zavrije kuhajte još 2 - 3 minute, odnosno dok se šećer ne otopi.
Maknite s vatre i umiješajte sok limuna te po želji vaniliju. Smjesa će se odmah početi zgušnjavati.
Još toplu kremu ulijte u čašice ili izdubljene polovice limuna. Obavite to uz pomoć cjedila, kako biste odstranili veće komadiće i postigli još glađu teksturu.
Posset odmah stavite u hladnjak i dobro ohladite prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....