StoryEditorOCM
SlatkoISPLATI SE

Starinski recept za pekmez od kupina: dodajte mu i ovaj sastojak, bit će još bolji, a vi ćete poprilično uštedjeti!

Piše T. S. M.
20. kolovoza 2025. - 07:05

Pisali smo vam već koliko se isplati napraviti pekmez, sirup ili vino od kupina i koliko je to sitno voće nabijeno nutrijentima. Neki su na to, kladimo se, samo mahnuli rukom, ciljajući na razočaravajuću cijenu ovog voća te na to koliko ih je mukotrpno pokušati nabrati u vlastitoj režiji.

image
Shutterstock

Srećom, postoji rješenje koje finalni proizvod čini ne samo još boljim, nego i isplativijim. Na kupinama, naime, možete uštedjeti dodajući u pekmez otprilike 50 posto - jabuka. Jabuke imaju blag okus pa neće prigušiti ni pretjerano razblažiti okus kupina, a kako sadrže pektin, pridonjet će boljoj teksturi pekmeza.

Prethodno ih skuhajte i ispasirajte, dobit ćete savršen dodatak svom domaćem pekmezu.

image
Shutterstock

Pekmez od kupina s jabukama

Sastojci:

3 kg kupina
1,5 l pasirane jabuke 
1,25 kg šećera

Priprema:

Operite 3 kilograma kupina, propasirajte ih kroz gusto sito i stavite u čistu posudu. Dodajte otprilike 1,5 litara prethodno pasirane jabuke i umiješajte 1,25 kilograma šećera.

Sve zajedno kuhajte dok se smjesa ne zgusne, što ćete provjeriti tako da drvenom kuhačom povučete liniju po dnu lonca – ako ostane trag, pekmez je gotov.

Vrući pekmez ulijte u čiste i tople staklenke. Staklenke odmah zatvorite celofanom i poklopcima, a zatim ih položite u toplu pećnicu da se na vrhu uhvati tanka korica.

Pekmez od kupina s jabukama možete čuvati više godina, a odličan je i za upotrebu u kolačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 17:36