Štrudel od jabuka kolač je koji svi vole. Je li tako? Poznajete nekoga kome nije drag? O, pa to se lako da promijeniti. Ispecite mu ga po ovom receptu. Posebnost je u tome što se klasični nadjev od jabuka kombinira s posebnom vrstom preljeva kakav se inače koristi, kako mu i ime objašnjava, za prelijevanje različitih vrsta slatkih pita, s ciljem veće sočnosti i boljeg okusa.
U ovom slučaju njime se premazuju kore, a ako ga nešto preostane, može se premazati po zamotanom štrudelu. Kako sadrži jaja, jogurt i prašak za pecivo, za vrijeme pečenja se napuhne, što kolač čini osobito mekanim i rahlim - sasvim suprotno od onoga što možemo očekivati od uobičajenog štrudela od jabuka koji je nekima, nažalost, uvijek pomalo suhonjav i žilav.
Ovaj recept ima još jedan bonus: nije potrebno vagati sastojke. Kao mjerna jedinica koristi se čašica od jogurta, a nju ćete ionako imati pri ruci jer je juogurt jedan od nezaobilaznih sastojaka.
Sočni štrudel od jabuka i oraha
Sastojci:
12 kora za savijače
6-8 jabuka
3 jaja
1 čaša šećera
1 čaša jogurta
1 čaša griza
½ čaše ulja
1 vrećica praška za pecivo
1 vanilin šećer
sjeckani orasi
cimet
šećer u prahu
Priprema:
Ogulite i naribajte jabuke pa ih pomiješajte s cimetom i sjeckanim orasima.
Izmiješajte jaja sa šećerom, dodajte im ulje, jogurt, vanilin šećer, griz i prašak za pecivo. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Premažite smjesom prvu koru, na nju stavite drugu pa tako redajte do četvrte kore, kojoj uz rub stavite trećinu nadjeva od jabuka. Zamotajte štrudel i stavite ga u posudu za pečenje premazanu uljem.
Ponovite postupak sa petom, šestom, sedmom i osmom korom, a zatim isto napravite za treći štrudel.
Štrudele premažite ostatkom smjese, a ako vam ništa nije ostalo, pomiješajte malo vode i ulja pa ih time poškropite.
Pecite ih na 190 stupnjeva Celzija 35-45 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu boju. Pustite ih da se malo ohlade pa ih pospite šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....