StoryEditorOCM
Slatkonema mu ravnog

Štrudel od sira za svaku pohvalu: Marija u nadjev dodaje i ovo, rezultat je fantastičan! A pogledajte je kako radi kore...

Piše T. S. M.
4. svibnja 2025. - 16:57

Štrudel od sira toliko je omiljena slastica da mnoge uopće nije briga što smo u sezoni jagoda i osvježavajućih, kremastih kolača koji se čuvaju u hladnjaku - oni bi sve to bez da trepnu zamijenili za velikodušno odrezan komad dobrog, domaćeg štrudela od sira.

Za sve koji tako "dišu", nabavili smo odličan recept. Dobili smo ga od Marije Herjavić Jerkić, prave majstorice za slatko i slano koju pratimo na Instagramu. Ono što nas je privuklo njenom štrudelu, osim što je jako lijepo izgledao na videu (prenosimo ga u nastavku) je to što Marija u nadjev, pored sira, vrhnja, jaja i šećera, stavlja još par stvari. Pazite ovo.

Dodaje mu griz, što nadjev čini istovremeno gušćim i mekšim, ali i malo praška za pecivo, što ga sprječava da nakon pečenja postane zbijen. Tu je još i dodatak za ljepši okus - možda ste sad očekivali koricu limuna, ali nije o tome riječi baš nam je drago što radi takav odmak od uobičajenog - a to su grožđice natopljene u rumu. 

I još jedba stvar zbog koje moramo pohvaliti Mariju: sama radi kore za štrudel, a kao "tajni sastojak" koristi starter (domaći kvasac) koji sama uzgaja. Svaka joj čast!

image
Privatni album

Štrudel od sira

Sastojci:

Tijesto:

500 g glatkog brašna
50 g ulja
5 g soli
300 g mlake vode
1 žlica startera (može i bez, ali s njim je bolje)

Nadjev:

1 kg svježeg sira
malo kiselog vrhnja
1–2 jaja
vanilija
šećer po želji
malo soli
malo praška za pecivo
malo griza
grožđice
rum

Dodatno:

malo maslaca i ulja
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Umijesite tijesto od svih navedenih sastojaka dok ne postane elastično i glatko. Formirajte dvije loptice, premažite ih uljem, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odmaraju – najbolje preko noći u hladnjaku, ili barem sat vremena na sobnoj temperaturi. Ako je tijesto bilo u hladnjaku, izvadite ga nekoliko sati prije pripreme da se ugrije.

Za nadjev pomiješajte pola količine sira, vrhnje, jaje, griz, šećer, prašak za pecivo, sol i vaniliju. Grožđice namočite u rumu i vrućoj vodi (savjet: prelijte ih kipućom vodom kako bi brže omekšale).

Tijesto razvucite na stolu preko pobrašnjenog stolnjaka. Najprije ga razvucite rukama ili valjkom koliko ide, zatim ga nauljite i rukama razvucite dok ne postane sasvim tanko, pazeći da ne ostanu debeli rubovi.

Na jednu polovicu tijesta rasporedite pola nadjeva, preostali sir i ocijeđene grožđice. Ostatak tijesta poškropite otopljenim maslacem s malo ulja, zarolajte pomoću stolnjaka i prebacite u namašćenu posudu za pečenje.

Ponovite postupak s drugim dijelom tijesta i nadjevom. Rolice premažite s malo otopljenog maslaca i ulja (ili vrhnja) i pecite na 180–200 °C dok ne poprime zlatnu boju.

Gotovu štrudlu pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 21:20