Znamo da su austrijanci majstori u izradi štrudli, stoga ne treba sumnjati u njihove recepte. Rahmstudl je jedna takva klasična štrudla s mekanim, kremastim punjenjem od vrhnja, a često se jede u austrijskim kavanama i domaćinstivima. Kod nas je poznata u Zagroju i Zagrebu, krajevima koji su bili pod izraženijim austrijskim utjecajem. Ali nema razloga da je i vi ne isprobate jer je priprema jednostavna i ne traži posebne vještine. Malo vremena koje ćete izdvojiti za domaće tijesto sigurno će se isplatiti, jer je ova štrudla kremasta, punjenje aromatično, a savršeno prija uz kuglicu sladoleda od vanilije. Grožđice su opcionalne, a mi savjetujemo da ih ne preskačete, samo ih prethodno namočite u rumu ili mlijeku.
Najvažnije u ovom receptu je da se tijesto razlikuje od klasičnog vučenog za štrudlu što čini pripremu znatno lakšom i ne morate znati raditi vučeno tijesto! Ovo tijesto je mekano i glatko, na tragu lisnatog, ali bez masnoće u slojevima. Podatno je za raditi i trebat će vam valjak, pobrašnjena površina i nešto malo vremena. Iako se u praksi radi s kupovnim korama, mi to ne preporučujemo jer je ovo tijesto baš pravo za nadjev, drži ga pri rolanju bez pucanja, a ostaje mekano i lijepo upije nadjev.
Rahmstrudel (štrudla od vrhnja)
Sastojci
Za tijesto:
250 g glatkog brašna
50 g maslaca
50 ml mlijeka
1 jaje
Prstohvat soli
Za nadjev:
400 ml slatkog vrhnja
50 g griza
50 g grožđica
2–3 žlice šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
Naribana korica pola limuna (po želji)
Za premazivanje i posipanje:
1 jaje
Šećer u prahu za posipanje
Priprema
Pomiješajte brašno, jaje, otopljeni maslac, mlijeko i prstohvat soli, pa mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Oblikujte kuglu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odmori trideset minuta.
Dok tijesto odmara, pripremite nadjev. Izmiješajte vrhnje, šećer i vaniliju, dodajte griz, po želji grožđice i naribanu limunovu koricu, pa smjesu dobro sjedinite.
Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini u pravokutnik debljine oko tri milimetra, dimenzija otprilike 30x40 cm. Ravnomjerno rasporedite nadjev po tijestu, pazeći da ostavite rub od dva centimetra sa strane. Pažljivo zarolajte tijesto u štrudlu i preklopite rubove kako nadjev ne bi curio.
Postavite štrudlu u lim obložen papirom za pečenje i premažite razmućenim jajetom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C trideset do četrdeset minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Nakon pečenja, pospite štrudlu šećerom u prahu i poslužite ga idealno toplog ili mlakog.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....