StoryEditorOCM
Slatkoprhki kolačići

Svi su poludjeli za ovim talijanskim keksima! Pripremaju se vrlo lako, nema brašna, valjanja ni gnjavaže s kalupima

Piše T. S. M.
5. prosinca 2025. - 08:10

Kalupiće za kekse i valjak za tijesto slobodno možete pospremiti. Čini se da su ove godine najveći slatki hit kolačići i keksići koje ne treba valjati i izrezivati. Gdje god pogledamo, vidimo nove, odlične ideje. Već smo vam pisali o fantastičnim keksima od čokolade i kave koji se oblikuju vrlo jednostavno, pisali smo vam i o odličnom triku za jednostavnije vanilin kifliće pa smo vam čak otkrili i kako se omiljeni polumjeseci od badema mogu napraviti bez izrezivanja i gnjavaže.

image
Oleksandr Gorbach/alamy/profimedia/Oleksandr Gorbach/alamy/profimedia

Sad je red na kolačićima koji su zaludjeli sve na društvenim mrežama, viđamo ih u različitim varijantama i svi ih samo hvale. Ne samo da se rade bez valjka i kalupa nego pored toga ne sadrže brašno. Mogli bismo ih opisati kao kombinaciju popularnih crincle keksa i talijanskih amaretta - sve u svemu, rade se lako, izgledaju odlično, a tko ih je probao kaže da se tope u ustima.

Kolačići od badema i naranče

Sastojci

500 g badema
400 g šećera
140 g bjelanjaka
40 g šećera u prahu
1 žličica limunova soka
1 žličica ekstrakta badema
1 žlica ekstrakta vanilije
3 naranče (korica)

Priprema

Sameljite bademe, dodajte im šećer (kristal). Istucite bjelanjke s limunovim sokom u mekani snijeg. Dodajte ga u smjesu s bademima, zatim umiješajte koricu naranče, ekstrakt vanilije i ekstrakt badema. Miješajte dok ne dobijete meko, podatno tijesto.

Oblikujte kuglice veličine ping-pong loptice, zatim ih uvaljajte u šećer u prahu i lagano otresite višak.

Posložite ih na lim za pečenje obložen papirom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 150 °C oko 30 minuta, dok površina ne popuca.

Ostavite ih na limu 15 minuta prije premještanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 08:12