Fritule se u Dalmaciji po tradiciji pripremaju u božićno vrijeme, no u Italiji se fritule, odnosno fritelle, ubrajaju u karnevalske slastice. Nudimo vam jedan dobar recept za talijanske fritule, a posebnost mu je u tome da u tijesto ne ide jedan od uobičajenih sastojaka. Jaja.
Njihovu ulogu u ovom receptu preuzima jogurt pa se ne trebate bojati da će biti išta lošije od onih s jajima. Za neodoljiv okus pobrinut će se limun, za mekoću i sočnost koristi se ulje, a kako bi se lijepo napuhale i bile pahuljaste pomoći će prašak za pecivo. Njega je bitno dodati na samom kraju, kako bi bio maksimalno djelotvoran.
Talijanske fritule bez jaja
Sastojci
250 g jogurta
120 g šećera
naribana korica 1 limuna
3 žličice ekstrakta limuna
80 g sjemenskog ulja
200 g mlijeka
400 g 00 brašna
16 g praška za pecivo
šećer u prahu za ukrašavanje
Priprema:
Pomiješajte jogurt i šećer, dodajte im naribanu koricu limuna i ekstrakt limuna pa smjesu počnite miksati.
Kada postane svijetla i pjenasta dodajte ulje. Neprestano miješajući dodajte mlijeko, a zatim malo po malo brašna. Na kraju dodajte prašak za pecivo i još dobro promiješajte.
Pomoć dviju žličica grabite ftijesto i spuštajte ga u vrelo ulje. Po potrebi ih malo okrenite dok se prže, a kad budu gotove izvadite ih na salvetu i nakon što se malo ohlade pospite ih šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....