StoryEditorOCM
Slatkokarnevalske slastice

Talijanske kroštule prhke su i hrskave baš kao i dalmatinske, a zbog ovog dodatka tijestu nikad ne upiju puno ulja

Piše T. S. M.
18. veljače 2025. - 10:42

Vrijeme je od poklada, što ne znači samo da vam u svakom trenu na vrata mogu pokucati maškare, nego i da će vas kad-tad uhvatiti neodoljiva želja za krafnama, fritulama i kroštulama. Nedavno smo vam pisali o Janji Benić koja radi najbolje krafne, jučer smo vam ponudili odličan recept za talijanske fritule, a danas je red na kroštulama. Ovog puta ne dalmatinskima, nego, kao i u slučaju jučerašnjih fritulica, talijanskima. Zar vi niste znali da i Talijani imaju svoje? Ajme pa to vam je veliki propust jer stvarno su dobre.

Kroštule u Italiji nose nekoliko naziva, a najčešći je frappe ili sfrappe i jedna su od njihovih tradicionalnih karnevalskih slastica. Recept je gotovo isti kao naš, s tim da se je tijesto dodatno obogaćeno žumanjcima i da se u njega obavezno doda malo bijelog vina. Upravo zahvaljujući vinu, tako se barem smatra, frappe su uvijek jako ukusne i nikad ne upiju puno ulja, a dodatni žumanjci čime tijesto svilenkastim i podatnim pa je njime lakše baratati dok se valja, reže i oblikuje u prepoznatljive trakice i fjokiće.

Uvažite, svakako, i jedan stari savjet: pomalo s brašnom. Nemojte odmah koristiti svu navedenu količinu, jer vam, ovisno od veličine jaja, može trebati manje ili više. Stavite oko 430 g pa procijenite treba li dodati još te nipošto nemojte pretjerivati s brašnjenjem površine na kojoj ćete valjati i rezati tijesto. Idealno bi bilo stanjiti tijesto pomoću stroja za izradu tjestenine.

Potrudite se, također, da je brašno tipa 00 te svakako osigurajte koju žlicu domaće masti pa će vam kroštule biti baš onako prhke kao što priželjkujete.

Frappe

Sastojci:

500 g brašna tipa 00
175 g bijelog vina
1 jaje
2 žumanjka
30 g masti, maslaca ili ulja
50 g šećera
1 g soli

Dodatno:

ulje za pženje
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Pomiješajte jaje, žumanjke i šećer te im dodajte omekšalu masnoću. Kad se smjesa ujednači, dodajte veći dio brašna, ali ne sve. Dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto, ako je potrebno dodajte još brašna.

Kad ste dobili čvrsto i glatko tijesto, pokrijte ga i ostavite da se odmori na sobnoj temperaturi oko pola sata. Tijesto potom razvaljajte pa ga uz pomoć nazubljenog noža ili rezača narežite na pravokutnike s prorezom u sredini ili na trakice koje možete zavezati u mašnice. Pržite ih na ulju zagrijanom na 160-170 stupnjeva Celzija i vadite na kuhinjski papir da se ocijede pa ih pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 11:36