Proljeće samo što nam nije stiglo i kalendaski, a u trgovinama već viđamo njegove prve slasne vijesnike, od koji su jagode jedan od najomiljenijih. Te se prve jagode, doduše, ne odlikuju jednakom punoćom okusa kao one sezonske, ali ako znate pravi recept, lako ćete ih pretvoriti u desert za čistu peticu.
Među najpopularnijim receptima s jagodama posljednjih je godina tiramisu i to sasvim zasluženo, pa vam nudimo jedan. Posebnost mu je u tome što iz jagoda izvlači maksimum okusa, što znači da će čak i ako ga napravite s ovim prvim, još pomalo bljedunjavim jagodama, biti za svaku pohvalu.
Mali trik koji ovaj kolač čini osobito dobrim je u tome da se jagodama doda malo - balzamičnog octa. Taj je sastojak dobro poznat po svom svojstvu naglašavanja prirodne arome i slatkoće jagoda, a kad se koristi u slatkim jelima potrebno ga je najprije reducirati, kako bi mu se smanjila kiselost.
Taj je postupak zapravo poprilično jednostavan i svodi se na najobičnije kuhanje na laganoj vatri. Ako ste i dalje skeptični, jagode samo nasjeckajte i pomiješajte sa šećerom u prahu, a okus im dotjerajte dodatkom limunove korice te, po želji, s par kapi limunovog soka.
Tiramisu s jagodama
Sastojci:
300 g jagoda
200 g piškota
250 g mascarpone sira
200 ml slatkog vrhnja
200 ml svježeg soka od naranče
100 ml balzamičnog octa
6 žlica šećera u prahu
2 žlice likera
4 žumanjka
1 vanilin šećer
Upute:
Najprije napravite redukciju balzamičnog octa. Uzmite oko 100 ml balzamičnog octa (ostatak možete sačuvati za druga jela) pa ga kuhajte desetak minuta na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Vrijeme kuhanja ovisit će o gustići koju želite postići, a računajte na to da će se redukcija octa dodatno zgusnuti kad se ohladi. Kad ste zadovoljni gustoćom, maknite ocat s vatre i pustite ga da se hladi.
Za to vrijeme operite i očistite jagode, nekoliko ih odvojite za ukras, a ostatak narežite na komadiće. Stavite ih u zdjelu i dodajte im dvije žlice šećera u prahu pa ih ostavite da odstoje dok ne pripremite kremu.
Žumanjke pomiješajte sa ostatkom šećera pa ih uz miksajte na pari oko osam minuta, odnosno dok ne postanu vrlo svijetli i pjenasti. Maknite ih s vatre i dodajte u mascarpone, dodajte i liker pa sve izmiksajte.
Slatkom vrhnju dodajte vanilin šećer pa ga istucite u šlag i dodajte smjesi s mascarponeom.
Iscijedite naranče, dodajte im sok koji su pustile jagode, pa u tu smjesu močite piškote (alternativno, močite ih u mlijeko s dodatkom vanilin šećera i ruma) i slažite ih u kalup. Preko keksa stavite polovicu kreme, zatim po njoj rasporedite jagode pomiješane s otprilike 1 žličicom redukcije balzamičnog octa (možete najprije staviti pola žličice pa kušati želite li dodati još).
Preko jagoda stavite novi sloj keksa namočenog u sok, a zatim kekse prekrijte ostatkom kreme. Ukrasite tiramisu jagodama koje ste sačuvali pa ga stavite u hladnjak na najmanje četiri sata.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....