Želite li probati pravi talijanski tiramisu, poslužit će vam recept prave talijanske slastičarke. Chefica koju pratimo na Instagramu chiarapaoli_pastrychef_it ima odličan recept za vjerojatno najpopularniju talijansku slasticu (nakon gelata). Poprilično je jednostavan, a nama se svidio zbog dva zgodna detalja.
Prvi je dodatni sloj kakaa koji treba posuti po piškotama prije nanošenja kreme, a drugi se detalj odnosi na sastojak koji ide u tu kremu.
Premda izvorni recept tako ne nalaže, u ovoj se verziji smjesi mascarponea, žumanjaka i šećera dodajte tučeno slatko vrhnje. Tim se potezom izbjegava dodavanje bjelanjaka, što će razveseliti one koji zaziru od tog sastojka.
Za sve one koji ne vole koristiti sirova jaja, savjetujemo da u recept ubace još jedan korak pripreme, a to je kuhanje smjese žumanjaka i šećera na pari. Obavite li to uz pomoć miksera, žumanjci će biti još pjenastiji, a šećer će se bolje rastopiti, što će teksturu tiramisua učiniti prozračnijom.
Tiramisu
Sastojci
500 g mascarponea
500 ml mlijeka
250 ml slatkog vrhnja
200 g piškota
3 žumanjka
5 žlica šećera
kava
malo šećera
kakao za posipanje
Priprema
Mascarpone izvadite iz hladnjaka kako bi se malo opustio. Skuhajte kavu i pustite je da se hladi.
Žumanjke pomiješajte sa šećerom (preporučujemo da to obavite na pari) pa ih pomiješajte s mascarponeom. Kad se smjesa ujednači dodajte joj tučeno slatko vrhnje.
Keksima kratko uronjenima u jaku crnu kavu pomiješanu s malo šećera prekrijte dno posude u kojoj ćete poslužiti tiramisu, zatim ih pospite kakaom i prekrijte polovicom kreme, na nju složite još jedan red piškota, pospite ih kakaom i završite slojem kreme. Površinu pospite kakaom i ostavite tiramisu da se ohladi i stisne u hladnjaku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....