StoryEditorOCM
Slatkonajbolji spoj

Top kombinacija okusa u ovom starinskom kolaču koji svi dobro znate: evo originalni recept s kojim nećete pogriješiti!

Piše K. V.
25. kolovoza 2025. - 16:23

Ako ste se zaželjeli nekog starinskog kolača ili vas puca nostalgija naš prijedlog je da ispečete slasticu koju svi vole, a to je kolač dunavski valovi. U bilježnice s receptima naših baka i majki stigao je iz Njemačke i Austrije, gdje je izrazito popularan postao 60 - ih godina, a tako je ostalo do danas. Tradicionalno se priprema u velikim tepsijama zbog čega se lako reže na kocke i servira većem društvu, a neizostavan je i na većim proslavama.

image
Shutterstock

Iako nije nešto komplicirane izrade ovo nije nimalo običan kolač. On je istovremeno bogat i svjež, a ovako valovit i u biskvitu i na glazuri izgleda vrlo efektno. Osim toga, spoj okusa i tekstura je pun pogodak: klasični biskvit, vanilija krema, višnje i čokolada! Kolač je i kod nas jako popularan, skoro svima nam je poznat i postoje i varijacije u receptima, osobito po pitanju vrste masnoće (ulje, margarin, maslac). Mi smo vam pripremili klasičnu njemačku verziju namijenjenu za tepsiju 30 x 40 cm koju toplo preporučujemo pa izvolite recept!

image
Shutterstock

Dunavski valovi

Sastojci

Biskvit:

500 g višanja (iz kompota)
320 g glatkog brašna
250 g maslaca
200 g šećera
6 jaja
2 žličice praška za pecivo
2 žlice kakaa
2 žlice mlijeka

Krema:

​200 g maslaca
6 dl mlijeka
6 žlica šećera
​2 pudinga od vanilije
1 vanilin šećer

Glazura:

200 g tamne čokolade
4 žlice ulja

Priprema

Upalite pećnicu na 180 ºC. Pjenasto izmiksajte omekšali maslac sa šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje, a nakon svakog miksajte smjesu. Izmiješajte brašno i prašak za pecivo i sjedinite sa smjesom od maslaca i jaja. Podijelite smjesu u dva jednaka dijela, a u jednu polovicu dodajte kakao i mlijeko. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje i prvo ulijte svijetlu smjesu, zatim tamnu, rasporedite višnje i lagano poravnajte. Pecite oko 30 - 35 min. Ohladite.

Skuhajte puding sa zadanim količinama mlijeka i šećera. Ohladite pazeći da se ne stvori korica tako da stalno miješate ili možete pokriti prijanjajućom folijom. Pjenasto izradite maslac i dodavajte ga postepeno u puding, miksajući. Ovako ćete spriječiti da se krema zgruda. Glatku kremu rasporedite preko ohlađenog biskvita i dobro izravnajte.

Otopite čokoladu na pari, dodajte ulje i prelijte preko kolača. Ako je glazura prevruća pričekajte malo da se prohladi. Za školski rezultat preko glazure napravite valove uz pomoć ispupčene strane žlice tako da je širinom kolača povlačite u gustim cik cak potezima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 05:09