Ljubitelji Nutelle i njoj sličnih slatkih namaza na bazi lješnjaka i čokolade dosad su sigurno isprobali bar jedan recept za slasticu s tim obožavanim sastojkom, no mi vjerujemo da uvijek ima dovoljno razloga za isprobati barem još jedan. Ovaj bi vas trebao privući jednostavnošću pripreme, bogatim okusom i vrlo kremastom teksturom - ovo je slastica koja se zaista topi u ustima. Treba li spomenuti da uopće nema brašna?
Kako bi vam ovaj desert što bolje uspio, pripazite na tri detalja. Ponajprije, potrudite se odabrati vrlo suhu ricottu, jer ako je previše vlažna, desert bi mogao biti manje kompaktan. Ne uspijete li pronaći odgovarajuću vrstu, tada sir prije korištenja stavite u cjedilo, po mogućnošću obloženo gazom, te ga pustite da se cijedi barem dva sata.
Nadalje, Nutella koju koristite za ovaj recept trebal bi biti na sobnoj temperaturi, kako bi se bolje stopila sa smjesom.
I treće, za vrijeme pečenja nemojte otvarati pećnicu, kako se kolač ne bi ispuhao.
Ovaj je desert još bolji kad se posluži uz tučeno slatko vrhnje aromatizirano vanilijom ili uz malo sladoleda od vanilije, međutim, sasvim je prihvatljiv - i više od toga! - čak i kad je samo lagano posut šećerom u prahu. Upravo se tak dekorira i poslužuje torta od ricotte, poznata talijanska slastica koja je poslužila kao predložak po kojem je ovaj recept nastao.
Torta od ricotte i Nutelle
Sastojci:
500 g ricotte
200 g Nutelle
80 g šećera
50 g škrobnog brašna (gustina)
20 g kakaa
3 jaja
Priprema:
Pomiješajte ricottu, šećer i jaja pa ih miksajte dok smjesa ne postane homogena i glatka.
Dodajte Nutellu i dobro promiješajte sa smjesom ricotte i jaja pa u smjesu proijte škrobno brašno i kakao.
Miksajte dok ne dobijete glatko tijesto pa ga ulijte u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i pecite oko pola sata na 175 stupnjeva Celzija.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....