StoryEditorOCM
Slatkoružno ime, top recept

Utopljenici su unatoč nazivu jedna od najljepših dalmatinskih slastica. Evo kako prhku deliciju priprema prava majstorica

Piše T. S. M.
2. travnja 2025. - 07:05

Naziv utopljenici baš i ne sluti na dobro, osim ako je riječ o keksima.

Ovi prhki kolačići svoje morbidno ime duguju osobitoj tehnici pripreme koja podrazumijeva dizanje tijesta pod vodom. Drugdje se po sličnom principu napravljeno pecivo naziva vodenim kiflićima, ali, eto, mi volimo biti malo drugačiji i volimo svoj osobit, pomalo surov dalmatinski humor.

image
Privatni album

Utopljenici - mislimo na keksiće, ravavno - su osobito popularni na Korčuli, a - sad će se razljutiti u drugim mjestima - najčuveniji su oni iz Blata. Blajski utopljenici, odbojnom nazivu unatoč, izvrsna su slatka delikatesa koju se vrijedi naučiti pripremati.

Ovo fino i hrskavo pecivo još nismo primijetili u slastičarnicama, ali sudeći po društvenim mrežama, ipak se peku. Često i vrlo vješto radi Anka Slišković, jedna od naših najdražih gastroblogerica, pa vam, uz njeno dopuštenje, naravno, prenosimo recept s njezinog Instagrama.

image
Privatni album

Utopljenici

Sastojci:

Tijesto

500 g glatkog brašno
2 jaja
prstohvat soli
25 g svježeg kvasca
1dcl mlijeka
1dcl ulja
1 žlica šećera
korica naranče
malo ruma (ili kruškovca)

Za doradu

150 g šećera
100 g krupno mljevenih oraha

Priprema:

U toplo mlijeko dodajte razmrvljeni kvasac, žlicu šećera i žlicu brasna. Ostavite da se aktivira.

U zasebnu posudu stavite brašno, sol, jaja, ulje, koricu naranče i rum te dodajte mješavinu mljeka i kvasca. Miksajte 5 do 10 minuta dok tijesto postane homogeno.

Tijesto stavite u kuhinjsku krpu i svežite u čvor, te stavite u zdjelu napunjenu do pola vodom sobne temperature. Pustite da stoji sve dok se ne digne na površinu (60-ak min)

Izvadite tijesto iz krpe, otkinite komadiće veličine oraha, formirajte valjcice te ih uvaljajte u smjesu koju ste prethodno pripremili - mljeveni (ne presitno) orasi pomiješani sa šećerom.

Kako bi orasii šećer što bolje ušli u smjesu, kiflić lagano zavrtite (ka kad robu cidite).

Slazite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C dok lagano ne počnu dobijati boju, a šećer se počne karamelizirati, dužinu pečenja prilagodite svojoj pećnici.

Vrlo je bitno je da ih ne prepečete jer onda orasi izgore i utopljenici budu pretvrdi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 17:30