Šlag, onaj pravi, od slatkog vrhnja, mnogima je najdraži dio kolača, no drugima je - izvor frustracije. Nikako im ne uspijeva napraviti ga kako treba. Ako vam je pretvaranje slatkog vrhnja u čvrst i postojan šlag kao iz slastičarnice izazov, trebali biste mu ubuduće dodavati stabilizator. Bez brige, ne treba vam nikakva kemija, šlag možete stabilizirati na sasvim prirodan način, uz pomoć sastojaka koje vjerojatno imate pri ruci ako volite raditi kolače.
Postoji više načina za postići istu svrhu, ali jedan od najukusnijih stabilizatora za slatko vrhnje je pasta na bazi bijele čokolade. Vrlo se lako priprema, samo trebate imati pravu formulu. A ona glasi: na 300 ml slatkog vrhnja potrebno je točno 30 g bijele čokolade, 10 ml mlijeka i 5 g mlijeka u prahu.
Bijeloj čokoladi trebate dodati zagrijano mlijeko, smjesu promiješati te joj na kraju dodati mlijeko u prahu te još jednom promiješati da se sastojci spoje. Slatko vrhnje istucite u mekani šlag, potom mu dodajte pastu od čokolade i tucite mikserom sve dok šlag nije čvrst.
Iznenadit će vas čvrstoćom, ali i postojanošću koja traje satima čak i na sobnoj temperaturi, a ako ga pokušate staviti u slastičarsku vrećicu kako biste njime dekorirali torte i kolače, oduševit će vas teksturom koja je taman toliko gusta da lijepo prima oblik ukrasnih nastavaka, ali da ne zapinje prilikom istiskivanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....