Neke se slastice vežu samo uz određeno doba godine, poput mirisnih i hrskavih keksića od badema koje Talijani obožavaju kao cantuccine, a Dalmatinci kao pandulete ili bajamine.
Te starinske kekse s bademom obično vežemo uz božićno vrijeme, no tako uopće ne mora biti jer dobri su uvijek, uz šalicu kave ili čašicu prošeka, a kako mogu poprilično dugo potrajati, isplati ih se napraviti i pospremiti u hermetički zatvorenu kutiju kako bi nam uvijek pri ruci bio fini slatki zalogajčić.
Nas je na ovu finu slasticu podsjetila zaljubljenica u dobru spizu koju pratimo na Instagramu Krupnjaci sa stola. Potvrdila nam je da se panduleti odlično drže u kutijama i otkrila da ih radi u svako doba godine, jer su super uz kavu, čaj, pa i onako u prolazu, a mi bismo još dodali: i uz prošek.
Panduleti
Sastojci:
300-500 g brašna (po potrebi)
150 g šećera
120 g svinjske masti
3 jaja
pola praška za pecivo
arancina pola šake ili puno naribane narančine kore
naribana limunova korica
šaka stučenih bajama
Priprema:
Grubo nasjeckajte bademe (može i kratko u sjeckalici). Od ostatka umijesite tijesto, brašno dodajte postupno, koliko popije smjesa. U to (ručno) umiješajte bajame, arancine i korice agruma.
Podijelite smjesu na četiri dijela i svaki oblikujte u formu kobasice. Stavite ih na papir za pečenje u pećnicu prethodno zagrijanu na 200°C i pecite otprilike 15 minuta. Izvadite ih iz pećnice i još tople narežite ukoso na fete. Zatim ih vratite u pećnicu i pecite dok ne porumene, poput dvopeka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....