Jeste li ikad čuli za hrvatske kroasane? Nama je taj naziv novost, ali recept znamo odavno. Ma znate ga vjerojatno i vi, ali ne vjerujemo da ste ga isprobali. Ipak, trebali biste, jer ta se starinska slastica odlikuje izrazito hrskavim tijestom koje se lijepo lista, a u sredini krije slasni nadjev od džema, po mogućnosti domaćeg.
Riječ je o salenjacima, a upravo je sastojak kojem duguju naziv zaslužan i za očaravajuću teksturu tijesta. Salo. Sirovo. Nemojte sad komplicirati da vam se gadi i da ne znate gdje ćete ga naći. Ima ga u mesnicama, osobito sad u zimsko doba, a ako vam se ne gade slanina i pršut, zašto bi vam salo bilo problem?
Ako ih dosad niste pokušali napraviti, evo vam i razlog. Nabavili smo odličan recept s vrlo jasnim uputama. Otkrila nam ga je Sanda Ćosić koju možete pratiti na Instagramu Sandy Taste uz poruku da po ovom receptu uvijek uspiju savršeno.
Salenjaci
Sastojci:
1kg brašna
prstohvat soli
4 žlice šećera
vrećica kvasca
1 jaje
600 ml mlijeka
ribana korica 1 limuna
500 g mljevenog sala
pekmez od marelice
šećer u prahu
Priprema:
U malo toplog mlijeka dodajte žlicu šećera i kvasac pa neka odstoji 10-ak minuta.
U posebnu posudu stavite brašno, sol, ostatak šećera, jaje, koricu limuna, nabubreni kvasac i ostatak mlijeka. Zamijesite tijesto. Neka odmori pokriveno pola sata.
Nakon toga ga razvaljajte u veliki pravokutnik, premažite 1/3 sala pa prvo preklopite duže strane, pa kraće. Tijesto prekrijte krpom pa neka odmori 20-ak minuta. Ponovite postupak još dva puta.
Nakon što tijesto preklopite zadnji put, razvaljajte ga u veliki pravokutnik, izrežite na kockice pa na sredinu svake stavite pekmez. Spojite dva suprotna ruba i malo stisnite da ih dobro spojite.
Salenjake slažite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje pa ih pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 15 minuta.
Nakon što se ohlade, uvaljajte ih u šećer u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....